Monument

Kustsleepboot Steenbank

Adres

Govert van Wijnkade 40, Maassluis

Achtergrond informatie uitklap icoon

Op haar vaste plek in de voorhaven ligt net na de Coppelbrug haven en kustsleepboot Steenbank. Op Open Monumentendag is ook dit schip te bezoeken. Stap aan boord en laat je bijpraten over dit schip en hoe zij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de schaalvergroting in de zeevaart in de Europoort. Beoordeel zelf of de nog steeds gaande restauratie om het schip terug te brengen in haar oorspronkelijke nieuwbouwstaat geslaagd is.

Haven/kustsleepboot Steenbank

De Steenbank was samen met zusterschip Schouwenbank en de Europa en Azie van P. Smit Jr. de eerste Europoort sleepboot die speciaal voor de Europoort gebouwd zijn teneinde de grote schepen die daar verwacht werden te kunnen assisteren.

Met een lengte van 30 meter en een geïnstalleerd vermogen van 1250 PK waren deze fraai gelijnde schepen een welkome aanvulling op de vloot kleinere havenslepers die voornamelijk voor de stadshavens opereerden. Later gingen de sleepboten van Smit die in het Europoortgebied opereerden een samenwerking aan in een nieuwe werkmaatschappij: de Nieuwe Rotterdamse Sleepdienst (NRS).

Tot eind 2015 was de Steenbank, die de Rotterdamse haven in 1980 verliet, in dienst van de Belgische marine onder de naam Valcke. In oktober 2016 heeft de Stichting Sleepboothaven Maassluis tezamen met enkele Maassluise ondernemers het schip als varend museumschip naar deze plaats terug haalt, alwaar zij haar oude naam STEENBANK heeft terug gekregen. Op dit moment werken 10 tot 15 vrijwilligers aan de restauratie van de Steenbank en geven haar de oorspronkelijke uitmonstering weer terug. Het schip is terug gebracht in de NRS huisstijl en is nu onderdeel van de Stichting Sleepboothaven Maassluis.

 

Deel dit monument

Adres

Govert van Wijnkade 40, Maassluis

Achtergrond informatie

Type monument:
Mobiel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kustsleepboot
Bouwperiode:
1960
Huidige functie:
Maakt deel uit van Stichting Sleepboothaven Maassluis
bekijk alle monumenten in
Maassluis
Instagram
Hashtag #