Fotograaf: Stefanuskerk, aan deTorenlaan in Beilen
Monument

Stefanuskerk Beilen

Adres

Prins Bernhardstraat 12, Beilen

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Stefanuskerk in Beilen werd voor 1139 gesticht als Rooms-Katholieke kerk en was gewijd aan de martelaar Stefanus. Het is één van de zes Dingspilkerken in Drenthe, de oudste kerkelijke stichtingen in de provincie. Het was destijds de belangrijkste kerk van het dingspel Middenveld en het gebouw deed ook dienst als kerkelijke rechtbank.

Het gebouw
Het huidige kerkgebouw stamt uit de 14e, 15e, of 16e eeuw. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt van een gebouw uit de 16e eeuw met een toren uit de 15e eeuw. De gotische eenbeukige kerk heeft een eenvoudig schip van drie traveeën met spitsboogvensters en een driezijdig koor. Het koor is wat smaller en hoger dan het schip. De vensters in het koor zijn wat hoger dan de vensters in het schip. Onder de nisjes in het koor bevindt zich een zogenaamde sacramentsnis. De toren is waarschijnlijk gebouwd door Johan die Werckmeister uit Ruinen, die meer kerktorens in Drenthe zou hebben gebouwd.

Restauratie
De Stefanuskerk in Beilen is in de afgelopen jaren (2017-2021) gerestaureerd en heringericht. Daardoor is de kerk nu werkelijk een multifunctioneel gebouw. In de kerk is een monumentaal Van Oeckelenorgel (1863) ondergebracht. De restauratie van dit orgel is in 2022 voltooid.

Deel dit monument

Adres

Prins Bernhardstraat 12, Beilen

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1400
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Beilen