Fotograaf: kleurneg. lokatie k423 febr 2004
Monument

Stoomgemaal Arkemheen

Bezoekerscentrum Nationaal Landschap is ook vrij toegankelijk én er is een oude ambachtenmarkt op het terrein.

Adres

Zeedijk 6, Nijkerk

Achtergrondinformatie uitklap icoon

In de prehistorie werd het gebied van de polder Arkemheen bewoond door vissers en jagers. Wateroverlast verdreef hen en het gebied bleef bijna 3200 jaar onbewoond. Pas in de 9e eeuw vestigen er zich weer mensen en ze noemen hun dorp Ark. Deze naam vinden we terug in de naam van de huidige polder Arkemheen. Sinds de veertiende eeuw wordt de polder door dijken beschermd tegen het water van de Zuiderzee. In 1356 verleende hertog Reinoud III van Gelre het dijkrecht. Tot in de negentiende eeuw vond afwatering plaats door middel van sluizen. Een van deze sluizen is de Wielse Sluis uit 1776 die vlak bij het stoomgemaal ligt. Dit is net als het stoomgemaal een rijksmonument.
In de negentiende eeuw ging men over op bemaling van de polder. In 1862 werd er een windmolen gebouwd. De achtkantige onderbouw van deze molen ging na de bouw van het stoomgemaal dienst doen als woning voor de machinist.
Het stoomgemaal Arkemheem, destijds Hertog Reijnout geheten, werd in 1882-83 gebouwd. Het heeft twee schepraderen van gietijzer, staal en hout die worden aangedreven door een eencilinder stoommachine van Becker en Rueb uit 1882.
In 1983 neemt een elektrisch gemaal de functie van het stoomgemaal over. Het stoomgemaal wordt vervolgens in 1985 gerestaureerd.

Deel dit monument

Adres

Zeedijk 6, Nijkerk

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Stoomgemaal
Bouwperiode:
1882
Huidige functie:
Stoomgemaal
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Nijkerk