Monument

’t Belthoes

Za
1 activiteit

Adres

Beltstraat 1, Enschede

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Begin 2019 heeft, na een grondige verbouwing, strategisch ontwerpbureau INC haar intrek genomen in de benedenverdiepingen van het historische Belthoes. “Als ontwerpers van vernieuwing zijn we bezig met de toekomst en daarom vinden we het belangrijk dat ons pand hierbij aansluit”, aldus Sander Hofstede (eigenaar INC).

’t Belthoes stamt uit 1929 en is gebouwd ten behoeve van het (nog steeds bestaande) architectenbureau Beltman opgericht in 1871. Drie generaties Beltman drukten vandaaruit hun architectonische stempel op fabrieken en villa’s in Enschede en in de wijde omgeving. In 1963 heeft Beltman het pand verlaten en hebben verschillende bedrijven, hoofdzakelijk uitzendorganisaties en handelsondernemingen, tot 2019 het pand gebruikt.

Waar architectenbureau Beltman vooral gebouwen ontwerpt focust de huidige huurder ontwerpbureau INC zich op innovatie en communicatie.

De architect, de aannemer en het installatiebedrijf hebben recent een knap staaltje werk geleverd door in de vloer glazen panelen te plaatsen. Hierdoor komt er nu natuurlijk daglicht in de kelder, waardoor men gebruik kan maken van 3 vergaderruimtes en er plek is voor ongeveer 4 flexplekken. De gevel is inmiddels zoveel mogelijk in de oude staat teruggebracht, zodat o.a. de oude bovenlichten weer zichtbaar zijn geworden.

Ook duurzaamheid is een thema:  het pand is klaar voor de toekomst doordat het helemaal gasloos is gemaakt. Verwarmen gebeurt door een luchtwarmtepomp en er is continu toevoer van frisse lucht door een warmte-terugwin-installatie (WTW). Daarnaast is er veel groen in het pand aangebracht, inclusief een plantenwand van 3,5 meter hoog. Die wand zorgt, naast de technische installaties, voor een aangenaam kantoorklimaat met onder meer  een goede luchtvochtigheid en geluidsabsorptie.

Er is veel aandacht besteed aan de open ruimte aan de voorzijde in het pand. Dit is een flexibele ruimte waar periodiek exposities georganiseerd worden, waar je binnen kan lopen en waar gelegenheid is om een kop koffie te pakken of simpelweg even kort je mail bij te werken.

’t Belthoes is een mooie aanvulling op de eerder opgeknapte panden hoek Korte Haaksbergerstraat, Nijverheidstraat en Beltstraat. Het gebouw past eveneens goed in de plannen en overgang naar de ontwikkeling van het plan ‘Kop van de Boulevard’ in Enschede.

————————————————

Ten behoeve van de Open Monumentendag worden op zaterdag 9 september enkele delen van het ontwerpbureau INC opengesteld voor belangstellenden. Ook worden een aantal historische foto’s van ’t Belthoes getoond.

Deel dit monument

Adres

Beltstraat 1, Enschede

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kantoorgebouw
Oorspronkelijke functie:
kantoor en woningen
Bouwperiode:
1929
Huidige functie:
kantoor en woningen

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Enschede