Monument

’t Holthuis

Om 10.00 uur wordt hier de Open Monumentendag gemeente Voorst feestelijk geopend! Iedereen is welkom.

Adres

Burgemeester van der Feltzweg 1, Twello

In het kort

  • Prachtige rijksmonumentale tuin
  • Bijzondere hoedententoonstelling
  • Unieke masterclasses ten behoeve van stichting Wiesje

Praktische informatie

11.30 eerste masterclass
13.30 tweede masterclass

Achtergrond informatie uitklap icoon

De geschiedenis van dit landhuis gaat vele eeuwen terug. Al in 1374 bestond een ‘erve te Holthuis’. In de 16de eeuw was het ‘goede gehieten Ten Holthuyse’ in eigendom van de adellijke heren van Bronkhorst. In de eeuwen daarna is het huis de woning van diverse bekende adellijke families, wat betekent dat er op de plaats van of bij de boerderij een statusvol huis gebouwd is. Oude tekeningen uit de 17de eeuw laten een fraai kasteel met een traptoren en een gracht zien. In 1813/14 werd het huis gevorderd door diverse Russische en Pruissische stafkwartieren in hun strijd tegen het Franse leger. Rond 1875 werd de traptoren en het achterste gedeelte van het huis grotendeels afgebroken en werd de voorzijde van de gracht gedempt. Zo kwam de huidige situatie tot stand.

De tuin
Rondom het landhuis ligt een fraai ontworpen en onderhouden tuin, die in verschillende fasen tot stand is gekomen. Van grachten en kaarsrechte lanen via een landschappelijke aanleg tot de deeltuin in Architectonische Tuinstijl naar ontwerp van H. Copijn & Zoon. Op de Open Monumentendag kunt u de tuin en het koetshuis bewonderen.

Jubilea
Verder viert de eigenaresse Gerrie Bos-Bollen deze dag haar 40-jarig jubileum als hoedenmaakster. Er is een fraaie overzichtstentoonstelling van haar werk te bewonderen en ze geeft een speciale masterclasses. Ook viert ze 25 jaar wonen op het Holthuis.

Masterclass hoeden
Hoedenontwerpster Gerrie Bos-Bollen geeft twee masterclasses over het maken van hoeden: om 11.30 en om 13.30 uur. Hiervoor wordt een entree gevraagd van 5 euro, dit bedrag komt ten volle ten goede aan een goed doel, hierover later meer. Alle deelnemers maken bovendien kans op een door Gerrie Bos-Bollen gemaakte hoed op maat en naar persoonlijke smaak!

Goed doel
Het entreebedrag voor de masterclasses wordt volledig gedoneerd aan de stichting Wiesje van Gerda Havertong t.b.v. de zorg voor demente bejaarden in Suriname. Dit geldt ook voor de kleine vergoeding die gevraagd wordt voor koffie, frisdrank en zelfgemaakt gebak.

Fietsroute

Speciaal voor de Open Monumentendag zijn er 2 fietsroutes langs de opengestelde monumenten gemaakt. U komt langs ’t Holthuis door fietsroute noord of fietsroute zuid te volgen. De fietsroute(s) vindt u door op de volgende link(s) te klikken:

OMD route noord

OMD route zuid

 

Deel dit monument

Adres

Burgemeester van der Feltzweg 1, Twello

In het kort

  • Prachtige rijksmonumentale tuin
  • Bijzondere hoedententoonstelling
  • Unieke masterclasses ten behoeve van stichting Wiesje

Praktische informatie

11.30 eerste masterclass
13.30 tweede masterclass

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis
Bouwperiode:
Tenminste 1721, mogelijk 1675-1700
Huidige functie:
Woonhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Twello