Kerk Den Hoorn

Het witte kerkje van Den Hoorn is wellicht het meest afgebeelde bouwwerk op Texel. Het is gebouwd in de periode 1425-1450 en sinds die tijd is de slanke toren een vertrouwd baken op de zuidpunt van Texel.
Vanaf de Middeleeuwen bevoeren Nederlandse schepen Europese kusten en wereldzeeƫn en werd Den Hoorn een centrum voor scheepsloodsen. Hoe belangrijk dit loodswerk voor Texel was, blijkt uit het feit in Den Hoorn in de 18e eeuw 99 loodsen woonden. In 1783 werden bij Texel nog 1805 schepen beloodst.

Omdat Den Hoorn dicht bij de beschutte inham van De Mok, het oude Spannjaardsgat ligt, leende het zich uitstekend tot loodsstation. Loodsen voeren in de 17e eeuw tot diep in het Kanaal om rijk beladen Oost-Indiƫvaarders op te halen en te begeleiden. Logisch als je bedenkt dat de verdiensten bij deze schepen hoog waren: ca. 300 gulden, de waarde van een loodshuisje in die tijd.
De kerk is nog steeds een baken voor de zeevaart. Enkele jaren geleden zijn de drie knipperlichten vervangen door een vast wit licht dat aan de randen groen en rood (stuur- en bakboord) schijnt, waardoor de stuurman zijn koers naar het Marsdiep kan bepalen.
Bij de restauratie van 1957 door architect C. Royaards werd de oude consistoriekamer vervangen en voorzien van een fraaie schouw met Harlinger tegels, afkomstig uit een in de 18e eeuw voor een Texelse walvisvaarder gebouwde woning in Oosterend.
Het Schreuerorgel uit 1857 werd in 2016 gerestaureerd; dit werd geheel betaald door de gemeenschap van het dorp Den Hoorn. De kerkklok werd tussen 1444 en 14448 gegoten door Ricout Butendicc in Utrecht.

.

TypeReligieus erfgoed
SubtypeKerk
StatusRijksmonument
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Kerkstraat 5
1797 AD Den Hoorn

Openingstijden
zaterdag 8 sep 10.00 - 16.00 uur