Monument

Verborgen Stadstuin in Hulst (ingang Bontehondstraat)

1 activiteit
Op zaterdag 9 september draagt de stadsdichter Willem de Gues, stad een gedicht voor. Dit gedicht maakte hij speciaal voor Open Monumentendag 2023. Hij draagt het voor in de stadstuin om 14.00 en 16.00 uur. Het gedicht is terug te vinden in de brochure Open Monumentendag 2023.

Adres

Bontehondstraat 29, Hulst

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Deze tuin ligt tussen de Steenstraat en de Bontehondstraat in de binnenstad van Hulst. Een hoge muur met een poort – met vazen op de kolommen – verbergt een fraai onderhouden tuin. De tuin is normaal niet te bezoeken. Op Open Monumentendag kan dat wel!

De huidige eigenaar bezit de tuin sinds 2013. Sindsdien is de tuin weer in zijn oude glorie hersteld. Er staan een aantal oude bomen in de tuin. Centraal staat de oudste kastanje van Zeeuws-Vlaanderen. Aan de kant van de Basiliek staat links een oude es met een klein esdoorn en rechts nog een esdoorn. Verder vindt u er taxus, leilinden en platanen. In het midden is er een cirkelvormige beukenhaag rond een hortensia.
Opvallend zijn de glooiingen in de tuin. Er is een duidelijk hoogteverschil.

Aan de rechterkant van de tuin ziet u de achterzijde van het Refugium van Ten Duinen.
Het aanwezig koetshuis is sterk vervallen. Gelukkig krijgt het een opknapbeurt. Dat gaat in stappen. Het dak en de zijmuur zijn al onder handen genomen. Het houtwerk van ramen en deuren is in de zomer 2023 hersteld. Volgend jaar is het bezetsel aan de straatzijde aan de beurt.
Bijzonder zijn de zeer forse zolderbalken. Waarschijnlijk is de zolder gebruikt als opslag voor grondstoffen voor de jeneverstokerij van Fassaert in de jaren 1800.

Deel dit monument

Adres

Bontehondstraat 29, Hulst

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Monumentaal groen

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Hulst