Monument

Turfstekerswoningen uit 1630

Adres

Bilderdam 25 t/m 28, Bilderdam

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het gaat om de nummers Bilderdam 25, 26, 27 en 28, die tezamen één pand vormen. Het gebouw stamt uit 1630 en oorspronkelijk gebouwd als turfstekerswoningen 2×2 met in het midden een gangetje. Bilderdam vormde in die tijd één geheel met Calslagen en beleefde toen de hoogtijdagen van het turfsteken.

Calslagen heeft zichzelf verturfd en is weggeslagen (er is alleen nog een kerkhofje). Bilderdam is onderdeel van Leimuiden geworden, later van Jacobswoude en nu hoort het bij Kaag en Braassem. De fundering van Bilderdam 25 t/m 28 is op huiden, turf met daarop scheepshuiden. Zowel de fundering, de muren, de balken en zelfs de laddertjes naar boven zijn origineel. Ook de ene helft van het dak is nog gepotdekseld. Oorspronkelijk lag er riet op het dak, maar volgens de overlevering al driehonderd jaar Oudhollandse dakpannen.

Monumentendag 2022

Er is een opstelling met foto’s en voorwerpen over het turfsteken en het pand uit 1630. Plus een rondleiding en veel verhalen! Bewoner kan ook veel vertellen over het naastgelegen monument Bilderdam 24.

Kijk voor het gehele programma van Kaag en Braassem op www.rondomkaagenbraassem.nl.

Deel dit monument

Adres

Bilderdam 25 t/m 28, Bilderdam

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Turfstekerswoningen
Bouwperiode:
1630
Huidige functie:
Woonhuis en atelier
bekijk alle monumenten in
Bilderdam