Monument

Turnhal van landgoed Avegoor

Programma
Za
Zo
Het gerestaureerde gebouw staat leeg, in afwachting van een nieuwe bestemming. BOEI, de nieuwe eigenaar, is tijdens OMD aanwezig.

Adres

Eikenstraat 5, Ellecom

In het kort

  • Turnhal uit WO II.
  • In 2017 gerestaureerd.
  • Indrukwekkende ruimte.

Openingstijden

za 10 sep. 12:00 - 17:00
zo 11 sep. 12:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De turnhal van Avegoor en de atletiekbaan zijn gebouwd omstreeks 1942, toen Avegoor een SS-opleidingsschool huisvestte.   Joodse gevangenen uit Amsterdam en Rotterdam deden het grondwerk. Een Arnhemse aannemer voerde de bouw uit met hulp van Duitse vaklieden, aangevuld met gevangenen.

Het gebouw heeft een typisch nationaal-socialistische architectuur, maar toont ook kenmerken van de Gooise landhuisstijl. Dat komt door de enorme rieten kap, die uniek is in Nederland. De hal moest er vanuit de lucht uitzien als een niet-militair object, als een boerderij.  Het 15 meter hoge middendeel was bestemd voor turnen. De beide kopse zijden hebben twee bouwlagen; de westzijde was dienstwoning, de oostzijde bevatte een kantine en keuken.  De enorme houten spanten en de fraaie dakkapellen zijn nog intact.

Na de oorlog werd de hal werd in gebruik genomen als vakantieoord Middachten, daarna als jeugdherberg Nuestro Capricio. Later werd er zelfs weer gesport: indoor tennis. In de  jaren ’80 vonden asielzoekers hier een toevlucht. Nadien stond het gebouw er jarenlang gehavend en troosteloos bij.

In de zomer van 2017 is het gerestaureerd, dankzij een ruime subsidie van de Provincie Gelderland. Het dak is gedicht en voorzien van een nieuwe rieten bedekking. Sinds kort is BOEi de nieuwe eigenaar. In afwachting van een nieuwe bestemming is er ruimte voor culturele activiteiten.

 

 

Duurzaam duurt het langst

Deel dit monument

Adres

Eikenstraat 5, Ellecom

In het kort

  • Turnhal uit WO II.
  • In 2017 gerestaureerd.
  • Indrukwekkende ruimte.

Openingstijden

za 10 sep. 12:00 - 17:00
zo 11 sep. 12:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Turnhal
Bouwperiode:
1942
Huidige functie:
Staat leeg
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Ellecom