Het Regthuys

Regthuys, Kerkbuurt 3

Openstelling op zaterdag 8 september van 9.00 tot 16.00 uur

In 1684 besloten schout en schepenen om het toenmalige rechthuis, waar zij vergaderden en vonnissen velden, te vervangen door een groter gebouw. Boven de ingang werden het stichtingsjaar en het wapen van Uitgeest aangebracht; de wapensteen is later overgebracht naar de woning Sluisbuurt 17. Van het gebruik als gerechtsplaats getuigt de cel op de benedenverdieping; de tralievensters zijn nog zichtbaar aan de zuidgevel. Vóór 1795 stond er voor het gebouw ook een geselpaal voor openbare bestraffing van veroordeelden. Na de instelling van de moderne gemeente was het gebouw tot 1917 in gebruik voor bestuur en secretarie. Daarna raakte het in verval, maar door een actie van architect IJsbrand Kok en burgemeester Wytema van Alkmaar werd het in 1953 van de sloop gered. De benedenverdieping is in gebruik als trouwzaal en de Vereniging Oud Uitgeest huurt de eerste etage. De vrijwilligers zullen bezoekers daar graag ontvangen.

Vanaf het Regthuysplein wordt op zaterdag 8 september tweemaal een dorpswandeling georganiseerd langs historische gebouwen en straten in Uitgeest. De eerste start om 10.00 uur, de tweede om 14.00 uur. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en staat onder leiding van Greetje Plaisier-Wartenhorst. Deelname is gratis, maar onderweg kan een stop worden gemaakt bij de meer dan 100 jaar oude Bakkerij Putter; consumpties daar  zijn voor eigen rekening (€ 5,–). Graag opgave vooraf per mail: g.t.enl.plaisier@planet.nl of telefoon: 06-54640810.  

TypeOpenbaar gebouw
SubtypeRechthuis
StatusRijksmonument
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Kerkbuurt 3
1911CM Uitgeest

Openingstijden
zaterdag 8 sep 09:00 - 16:00 uur

Bijzonderheden
Vanaf het Regthuysplein wordt op zaterdag 8 september tweemaal een dorpswandeling georganiseerd langs historische gebouwen en straten in Uitgeest. De eerste start om 10.00 uur, de tweede om 14.00 uur. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en staat onder leiding van Greetje Plaisier-Wartenhorst. Deelname is gratis, maar onderweg kan een stop worden gemaakt bij de meer dan 100 jaar oude Bakkerij Putter; consumpties daar zijn voor eigen rekening (€ 5,--). Graag opgave vooraf per mail: g.t.enl.plaisier@planet.nl of telefoon: 06-54640810.