Monument

Van Houtenkerk

1 activiteit

Adres

Oudegracht 69, Weesp

In het kort

  • Expositie spullen van de chocoladeproducent Van Houten - Weesp. Rondleiding kan in de kerk en met mooi weer rondom de kerk bij voorheen het Van Houtencomplex.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Van Houtenkerk in Weesp heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilkenmerken. De kerk wordt in de volksmond ook wel ‘het Chocoladekerkje’ genoemd.
De Van Houtenkerk werd in 1906 neergezet in opdracht van de gezusters Van Houten, telgen uit het beroemde chocoladegeslacht. Het gebedshuis werd door de kerkgangers van de Nederlandsche Protestanten Bond aangeduid als ‘gehoorzaal’. Omdat na ruim een eeuw gebruik de last van het dagelijkse beheer en onderhoud te groot was geworden, deed men in 2009 de kerk over aan Stadsherstel Amsterdam.

De buitenkant van de Van Houtenkerk heeft neoromaanse stijlkenmerken. Het interieur heeft daarnaast kenmerken van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilelementen. In het oog springen de prachtige kronen en wandarmaturen, en de vele sjablonen op de wanden en plafonds. Het orgel stamt uit 1907 en is gebouwd door de firma Adema. De akoestiek van de zaal is uitstekend.

De Van Houtenkerk wordt tegenwoordig gebruikt voor commerciële, culturele en sociale activiteiten, onder andere lezingen, concerten, diners en huwelijken, die in overeenstemming zijn met het monumentale karakter van het interieur. Hierdoor zal de oude functie van ‘gehoorzaal’ gehandhaafd.

Deel dit monument

Adres

Oudegracht 69, Weesp

In het kort

  • Expositie spullen van de chocoladeproducent Van Houten - Weesp. Rondleiding kan in de kerk en met mooi weer rondom de kerk bij voorheen het Van Houtencomplex.

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk en gehoorzaal
Architect:
Ouëndag
Bouwperiode:
1906
Huidige functie:
Verhuurlocatie/ontmoetingsplek
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Weesp