Fotograaf: Doopsgezinde Gemeente Haarlem, A. vd Meer
Monument

Vereenigde Doopsgezinde kerk Gemeente Haarlem

Za
Let op: ingang is dit jaar via Grote Houtstraat 43

Adres

Grote Houtstraat 43, Haarlem

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het kerkgebouw van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem stamt uit 1683. Al is het in plaats van een kerkgebouw misschien beter om te spreken over een kerkcomplex. Achter de deuren van deze ‘Grote Vermaning’ ontvouwt zich namelijk een verrassende aaneenschakeling van gangen en kamers. Oorspronkelijk kon je de kerk alleen binnen via twee smalle steegjes in de Peuzelaarsteeg. Later kwam er een poort in de Frankestraat en de Grote Houtstraat. Bijzonder is het orgel en de binnentuin van de kerk.

TIPS! 
Op de Open Monumentendagen kan iedereen zelf een kijkje komen nemen in deze ‘verscholen’ kerk/ Daarbij komt het thema ‘levend erfgoed’ duidelijk tot uiting:

  • Acteurs vertellen de bezoekers, verkleed als historische figuren, over de achtergrond van de kerkzaal en de diverse stijlkamers.
  • Haarlemse muzikanten brengen sfeervolle muziek in de fraaie en akoestische kerkzaal. Optredens komen onder meer van de bands VOZ, Clifton Twins, een live-koor en De Toestand.
  • De entree tot de kerk loopt vanuit de Grote Houtstraat door Fotogalerie De Gang, waar de expositie ‘As long as we just live’ te zien is. Deze foto-expositie van Anke van der Meer volgt het leven van een aantal Oekraïense gezinnen die gevlucht zijn vanuit Kharviv en in Heemstede terecht zijn gekomen.
  • Naast De Gang is lunchroom/cadeauwinkel De Wereld van Jansje geopend, waar bezoekers kunnen lunchen of een kopje koffie/thee met een taartje kunnen gebruiken. ‘Jansje’ wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking en is geïnitieerd door Doopsgezind Haarlem en de Hartekamp Groep.

Wist je dat?

De kerkzaal van Doopsgezind Haarlem is gebouwd in 1681-1683 als verscholen kerk. Het inpandig gelegen kerkgebouw wordt toegeschreven aan architect Jan de Bray. De kerk heeft in elke hoek een ingang. Oorspronkelijk waren deze kerkingangen slechts via twee smalle steegjes in de Peuzelaarsteeg te bereiken. In 1717 werd een poort gebouwd in de Frankestraat. Naarmate de 18de eeuw vorderde kregen de Doopsgezinden in Haarlem steeds meer aanzien en in 1757 vond een aantal welgestelde leden dat het tijd was voor een deftiger toegang. Zij bekostigden de bouw van een grote en voor Doperse begrippen opvallende poort in de Grote Houtstraat 43. De bijgebouwen aan de Frankenstraat uit 1902 zijn in Neorenaissance stijl ontworpen met Neogotische en Jugendstil elementen door J.A.G. van der Steur. De preekstoel dateert uit 1891. Het huidige orgel is gebouwd door de orgelbouwers Ahrend en Brunzema en werd in 1968 geplaatst. De elektrische kroonluchter is ontworpen door architect A.W. Weismann in 1912. Boven de galerijen hangen kleinere versies van de kroonluchter. In hetzelfde jaar werden de glas-in-loodramen met leliemotief geplaatst.

Deel dit monument

Adres

Grote Houtstraat 43, Haarlem

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Architect:
o.a. J.A.G. van der Steur
Bouwperiode:
1681-1683
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Haarlem