Monument

Nederlands Vestingmuseum

Adres

Westwalstraat 6, Naarden

In het kort

  • Ervaar hoe het soldatenleven was op en in de vestingwerken
  • Bekijk de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Het Vestingmuseum geeft informatie over het ontstaan van de vesting Naarden en over andere Nederlandse vestingsteden. Verder geeft het een beeld van de geschiedenis van de Hollandse Waterlinies.

Buiten op de wallen  Op de wallen staan kanonnen en andere militaire objecten opgesteld. Vanaf de wallen is goed te zien hoe de verdedigingswerken en grachten letterlijk en figuurlijk “in elkaar steken”.

Binnen in de kelders en kazematten  Binnen krijg je een beeld van het Garnizoensleven. Het vestingmuseum laat je ervaren hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Holland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen vijanden uit het Oosten. In de donkere kazematten van de vesting, waar vocht langs de stenen druipt, waar wind door de luistergaten loeit en kanonnen bulderen. Maar ook de knusse kazemat waar de soldaten sliepen, waar hun bedden met strozakken staan en de kachel met turfjes gestookt werd.

Rondvaart  In het zomerseizoen zijn er regelmatig rondvaarten vanaf het vestingmuseum, kijk op de site voor de actuele vaartijden.

Schuttersdagen  Op elke derde zondag van de maand is het Schuttersdag op het Nederlands Vestingmuseum. De kanonniers nemen je mee terug in de tijd en laten je de geschiedenis zelf ervaren. Tussen 14:00 en 16:00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen! Kijk in de agenda voor het actuele overzicht.

Deel dit monument

Adres

Westwalstraat 6, Naarden

In het kort

  • Ervaar hoe het soldatenleven was op en in de vestingwerken
  • Bekijk de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
Verdedigingswerk
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Naarden