Fotograaf: Paul van Wijk
Monument

Vliegveld Twenthe / Koude Oorlog Centrum

Za
Dit vliegveld schreef geschiedenis

Adres

Grefteberghoekweg 1, Enschede

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Vliegveld Twenthe is op 28 augustus 1931 in gebruik genomen met de officiële opening door de toenmalige burgemeester van Enschede E. Bergsma.  Haar geschiedenis is gekenmerkt door enkele bijzonder periodes, te weten de Tweede Wereld Oorlog, de wederopbouw, de opheffing (per 1 januari 2008) en de doorstart naar het huidige gebruik.

Op het Vliegveld Twenthe is de Koude Oorlog nog steeds te beleven. Voor de NAVO was de Vliegbasis Twenthe in die periode een strategisch gelegen basis. De grens met het Oostblok was slechts 280 kilometer naar het oosten. De Stichting Conflictenlandschap heeft het Koude Oorlog Centrum (KOC) in het leven geroepen om de verhalen van de vliegbasis en de Koude Oorlog te vertellen en de resterende objecten te tonen. Dit doen wij met enthousiaste en deskundige vrijwilligers. In 2021 vonden we een vast onderkomen in het voormalige clubpaviljoen op het vliegveld. Tot die tijd zaten we in het wachtgebouw.

——————————————————————————-

Tijdens VriendenLoterij Open Monumentendag staan zaterdag onze vrijwilligers van 10 tot 16 uur klaar om je rond te leiden. Reserveren is niet nodig. Je kan je melden bij het kunstwerk de Doppler, nabij de Grefteberghoekweg.

Wanneer er voldoende mensen zijn organiseren we wandelingen onder leiding van een gids. In het Koude Oorlog Centrum laten we de bezoekers een aantal achtergrondaspecten zien.

Deel dit monument

Adres

Grefteberghoekweg 1, Enschede

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
Vliegveld
Huidige functie:
Evenemententerrein
bekijk alle monumenten in
Enschede