Monument

Klundert vml.Rk.kerk, Johannes de Doper, nu “De Stad Klundert” geheten

4 + 5 + 11 September geopend. Exposities van Ellen Broere/beelden, mixed media; Jacqueline Herrema/ schilderkunst; Marion Kemper/ dichterlijke schilderkunst

Adres

Molenstraat 11, Klundert

Achtergrond informatie uitklap icoon

Stad Klundert is een voormalig bakstenen kerkgebouw uit 1621 met een portaal, driebeukig schip, met vijf gewelven en een torenspits. Thans in gebruik als evenementenlocatie.

Wist je dat?

14 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier. Een mooie gelegenheid om de met De Stad Klundert te laten zien dat er niet alleen vroeger plekken van plezier waren – denk aan: het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café – maar dat monumenten ook heden ten dagen nog prima gebruikt kunnen worden tot een plek waar ook ruimte is voor plezier. Uiteraard alles op een gepaste manier die respect doet aan het monument! Om dit alles extra luister bij te zetten zijn wij niet alleen gratis toegankelijk tijdens Open Monumentendag, maar zorgen wij op zaterdag 14 september voor een plezierig programma van 6 regionale koren! Naast dat je kunt genieten van de schoonheid van ons monument kun je ook je oren trakteren op prachtige koormuziek die op haar allermooist klinkt door prachtige akoestiek van De Stad Klundert. Uiteraard komt al dit schoons uit de regio. Deze 6 regionale top koren hebben wij uitgenodigd: • Interkerkelijk koor Fijnaart • West Brabants gemengd koor • Mannenkoor Fortissimo, Bergen op Zoom • Roosendaals kamerkoor • Lot’s uit Breda • Koor Odyssee Breda Ochtendprogramma 10:00 uur tot 12:30 uur Middagprogramma 13:30 uur tot 16:00 uur De toegang is gratis Plezier in de Stad Klundert. De Stad Klundert vol koren!

Deel dit monument

Adres

Molenstraat 11, Klundert

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk: De Rooms-Katholieke kerk aan de Molenstraat is een parochiekerk van de Heilige Johannes de Doper. De kerk is gebouwd in 1889-90 naar ontwerp van P.J. van Genk in sobere neo-renaissance stijl. In 1944 loopt de kerk schade op. De toren werd vernield en niet meer opgebouwd, de voorgevel werd wel opnieuw opgebouwd in neo-romaanse stijl (1946-47). Locatie: De kerk ligt midden in het centrum aan de Voorstraat (langs de Bottekreek). Architectuur- en kunsthistorische kenmerken: De eind 19e eeuwse kerk is een typisch voorbeeld van een driebeukige kruiskerk, bestaande uit een schip, een transept en het koor. Het schip bestaat uit zes traveeën, het transept heeft de grootte van een travee net als het koor. De kerk is opgebouwd uit baksteen en is gedekt met leien. Het dak wordt op de viering bekroond door een dakruiter met windvaan in de vorm van een haan en is voorzien van drie kleine dakkapellen. Het gebouw bevat verder natuurstenen afdekkingen en spekwerk. De nieuwe voorgevel (1946-47) bestaat uit een korfboogportaal met ruitmotief en met een arcade ter hoogte van de orgelgalerij. Een jaarsteen is in deze gevel aanwezig. In de zijgevels van het schip zogenaamde triplet vensters en in de zijbeuken zijn vensters voorzien van rondbogen met sluitstenen en hebben een roedeverdeling. In de eerste travee zijn geen vensters aanwezig. De linker zijbeuk heeft een tweezijdige afsluiting aan de voorzijde van de kerk, terwijl de rechter zijbeuk een rechte afsluiting heeft. Aan beide zijden een transept. De voorgevels van de transepten zijn voorzien van een triplet venster met drie gelijke vensters, daarboven een rond venster en nog een triplet venster waarvan het middelste venster hoger is. De zijgevels van het transept bevatten ieder een triplet venster. Het koor is opgebouwd uit een absis van twee vakken met een vijfzijdige sluiting met lange smalle vensters voorzien van rondbogen met sluitstenen en een roedeverdeling. Aan beide zijden sacristien onder zadeldak, voor- en achtergevels voorzien van afgeplatte boogportieken met er boven twee smalle vensters, in zijgevel twee vensters met roedeverdeling. Algemeen belang: Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als kerk van Klundert. Het is beeldbepalend met een opvallend silhouet en een opvallende ligging, centraal in het historische centrum. Het heeft architectuurhistorische waarde als driebeukige kruiskerk in neorenaissance stijl.
Bouwperiode:
1890
Huidige functie:
cultureel centrum
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Klundert
Instagram
Hashtag #