Monument

Vm woonhuis Aletta Jacobs, Noorderstraat 19, Sappemeer

Za
Zo

Adres

Noorderstraat 19, Sappemeer

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 16:00
zo 10 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Voormalig woonhuis Aletta Jacobs, Noorderstraat 19, Sappemeer

Sinds 2009 zijn Chris en Brenda Hardijk eigenaar van de woning. Het is een herenhuis, gebouwd uit in blokken gepleisterde baksteen op een eveneens gepleisterd trasraam. Het huis heeft een afgeknot schilddak met zwart geglazuurde Lucas IJsbrandpannen en vier gepleisterde schoorstenen met kap. Zowel aan de voor- als aan de zijkant is een dakkapel met balkon. Aan de voorkant bevinden zich aan weerskanten van de dakkapel twee ovale kleine dakkapellen met zogenaamde ‘oeil de boeuf’ in cartouche (ook wel genoemd koeienoog). De centrale voordeur, onder het balkon aan de voorkant, bestaat uit een dubbele paneeldeur met gietijzeren deurpanelen met daarboven een bovenlicht met gietijzeren levensboom. In het huis zijn nog originele plafondornamenten, luiken en schouwen te bekijken.

Art Studio BAMbeeldend

In het pand is tevens het atelier van Brenda Hardijk gevestigd. Brenda is met haar Art Studio BAMbeeldend creatief actief op meerdere fronten. Ze maakt beelden van keramiek en brons, maar ook vaas- en wandobjecten gemengde technieken.  Brenda noemt zichzelf naast visueel creator, ook wel een ‘regisseur’. Ze neemt de regie over de beeldenstorm in haar hoofd. Hieruit kiest ze een fragment en om dit vast te zetten in een driedimensionale vorm, gebruikt ze klei. Klei geeft haar uitdaging om contrasten op te zoeken, om te komen tot een ‘stilstaand moment’ in balans, stoer, maar toch elegant, glad met ruw, kleur met eenvoud. Maar ook andere materialen/technieken gebruikt ze in haar ontwerpen.
Kijk voor meer op haar website http://www.bambeeldend.nl

Aletta Jacobs

Van 1858 tot 1875 woonde Aletta Jacobs hier, samen met haar ouders, broers en zussen (11 personen). Zij heeft in dit huis het belangrijkste deel van haar jeugd doorgebracht (van haar 4e tot haar 21ste jaar).
Aletta Henriëtte Jacobs (Sappemeer 9 februari 1854 – Baarn 10 augustus 1929) was het 8ste kind van het gezin Jacobs. Haar vader was ‘vroedman’ (arts) in Sappemeer. In navolging van haar vader en broer wilde zij ook arts worden. Na haar examen voor leerling-apotheker werd Aletta Jacobs in 1870 als toehoorster toegelaten tot de Rijks HBS in Sappemeer. Zij was daarmee het eerste meisje in Nederland dat een middelbare school bezocht. Met speciale toestemming van minister Thorbecke kon zij zich in 1871 als studente geneeskunde inschrijven aan de Groningse universiteit. Zij deed haar arts-examen in 1878 en promoveerde in 1879. In datzelfde jaar is zij verhuisd naar Amsterdam om daar een praktijk te starten.
Aletta Jacobs is vooral bekend geworden van haar strijd voor de rechten van de vrouw (recht op hoger onderwijs, vrouwenkiesrecht enz.)

 

Deel dit monument

Adres

Noorderstraat 19, Sappemeer

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 16:00
zo 10 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Sappemeer