Monument

Vm. AVRO Studio

Za
Zo

Adres

's-Gravelandseweg 50, Hilversum

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 15:00
zo 10 sep. 11:00 - 15:00
Reserveren...

Achtergrondinformatie uitklap icoon

In 1934 kreeg het architectenbureau Merkelbach & Karsten opdracht tot het ontwerpen van een studiogebouw voor de AVRO. Zij realiseerden dit ontwerp met behulp van hun chef de bureau, de Hongaarse architect Alexander Bodon (1906 – 1993), die een belangrijk aandeel had in de detaillering en inrichting.

Na de opening van de studio in 1936 kreeg het bureau, dat het Nieuwe Bouwen in praktijk bracht, met dit gebouw landelijke bekendheid. De eisen met betrekking tot akoestiek en geluiddichtheid waren bepalend voor de waaiervorm van het ontwerp. Ook werden twee grote bomen ontzien, door het gebouw rond hun standplaats te laten slingeren.

Bouwfase 3 van het “AVRO ensemble” is de zogenaamde Vioolkist. Deze studio werd gebouw voor orkest opnamen en uitzendingen en de kleinere aangrenzende studio voor opnames van dansorkesten en kleine koren. Deze studio is met een gang onder de weg door verbonden met het hoofdgebouw en werd enkele weken voor het uitbreken van de 2e wereldoorlog opgeleverd.

De AVRO heeft de studio tot het gereedkomen van het AKN-gebouw in 2000 in gebruik gehad. Het hoofdgebouw wordt momenteel gerenoveerd en is gedeeltelijk in gebruik.

De vioolkist is recentelijk weer in gebruik genomen als “Studio en Theater De Vioolkist” en wordt als zodanig door On Air Media geëxploiteerd.

Za 9 september / Zo 10 september  11.00 – 15.00

Beide dagen rondleidingen om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00. Tentoonstelling Art Hilversum; Michiel Holtgreve, Frans van Viegen, Floor Schothorst. Op beide dagen worden rondleidingen afgesloten met een bijzondere voorstelling in de Vioolkist. In de kleine zaal van de Vioolkist draait een historische film over het gebouw, ter beschikking gesteld door de AVROTROS. Aanmelden vooraf verplicht.

Voor actueel programma, tijden en reserveren zie: Dudok Architectuur Centrum

Deel dit monument

Adres

's-Gravelandseweg 50, Hilversum

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 15:00
zo 10 sep. 11:00 - 15:00
Reserveren

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kantoorgebouw
Oorspronkelijke functie:
Avro Studio
Architect:
B. Merkelbach en Ch.F. Karsten
Bouwperiode:
1934
Huidige functie:
Studio en Kantoorgebouw
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Hilversum