Monument

Vuurtoren J.C.J. van Speijk

Programma
Za
Zo
1 activiteit

Adres

Vuurtorenplein 1, Bergen (NH)

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 13:00
zo 11 sep. 11:00 - 13:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De zee bij Egmond kan verraderlijk zijn. Om te waarschuwen voor gevaarlijke ondieptes ten noorden van Egmond, voert de vuurtoren een gedeeltelijk rood licht. Zodra schepen uit de gevarenzone komen is het weer wit. De vuurtoren van Egmond wordt nog steeds gebruikt als herkenningspunt voor schepen en is zeker voor de recreatievaart onmisbaar.

Steenkolen vuren op vierkante torens
en sedert 1834 een helder licht van
brandende lampen op de vuurtoren
wezen en wijzen de schepen de weg.
citaat J. Kingma

De vuurtoren werd in 1834 gekozen als het officiële herdenkingsmonument voor J.C.J. van Speijk. Deze commandant bracht tijdens de Belgische opstand zijn schip tot ontploffing met de legendarische laatste woorden ‘…en een infame Brabander
worden? Dan liever de lucht in’. Van de 31 bemanningsleden kwamen er 28 om, waaronder Van Speijk zelf. De vuurtoren werd bekostigd uit de veiling van overblijfselen van de kanonneerboot en persoonlijke eigendommen van de bemanning. De vuurtoren, naar een ontwerp van J.D. Zocher, is versierd met een neoclassicistisch voetstuk en een gebronsde ijzeren leeuw.

De KNRM zet de vuurtoren in als uitzichtpunt bij reddingsacties en oefeningen. Rijkswaterstaat registreert vanaf de toren de effecten van golven, getij en zandsuppleties voor de kust.

Deel dit monument

Adres

Vuurtorenplein 1, Bergen (NH)

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 13:00
zo 11 sep. 11:00 - 13:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Vuurtoren
Architect:
J.D. Zocher
Bouwperiode:
1834
Huidige functie:
Vuurtoren
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Bergen (NH)