Monument

Vuurtoren Noordwijk

Za
Gezien de beperkingen van de toren is toegang tot de Vuurtoren geregeld via een tijdschema met 10 toegangskaarten per tijdvak. Toegangskaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de toren

l in 1444 verlichtte een groot vuur het strand van Noordwijk op de plaats waar nu hotel Huis ter Duin staat. In 1906 stelde het Rijk een plan vast voor verbetering van de kustverlichting. Er moest tussen Scheveningen en IJmuiden een nieuwe vuurtoren van gewapend beton komen. De bouw startte in 1922. De toren kreeg een glazen lichthuis met een scheepvaart- en een luchtvaartoptiek. In 1953 werd vuurtoren Noordwijk een kustwachtstation. Op vijftien meter hoogte is een uitkijklokaal gebouwd. Sinds 1988 is de bediening geautomatiseerd.

Op Open Monumentendag is de vuurtoren te bezichtigen. Vanaf de vuurtoren, op circa 33 meter hoogte, heeft u een mooi uitzicht over Noordwijk, de Noordzee en de duinen rond Noordwijk. Bezichtiging vindt plaats in kleine groepen. Zendamateurs maken die dag vanuit de vuurtoren contact met internationale vuurtorens. De grootste seinsleutel van Nederland is aanwezig. De morsecode als communicatiemiddel staat op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

Deel dit monument

Adres

Koningin Wilhelmina Boulevard 34, Noordwijk

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Noordwijk
Instagram
Hashtag #