Monument

Vuurtoren Urk

Za
Vuurtorenwachter is de heer K. Bakker, tel. 0527-681582

Adres

Wijk 3-80, Urk

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 16:00

Urk was lange tijd van groot belang voor de scheepvaart op de Zuiderzee. Overdag gebruikten de schippers de kerktoren van Urk als baken. ‘s Nachts brandden de vissersvrouwen een kolenvuur aan de kust, in afwachting van de terugkeer van hun mannen. Het kolenvuur brandde te onregelmatig om echt betrouwbaar te zijn. Op last van de Staten van Holland werd in 1617 op Urk een vuurbaak gebouwd. Dit was een vierkante stenen toren met een kolenvuur.

Op last van de Staten van Holland werd in 1617 op Urk een vierkante stenen toren met een kolenvuur gebouwd. De huidige vuurtoren is gebouwd in 1844. De toren heeft een draailicht: de lamp staat stil en de lens draait. Een oriëntatiepunt, maar ook een licht dat waarschuwde voor een ondiepte voor de kust van Urk. Zo wordt zowel de pleziervaart als de professionele scheepvaart veilig langs Urk geleid.

Op Open Monumentendag is de vuurtoren van Urk te bezichtigen onder toezicht van oud-vuurtorenwachter Koert Bakker. Bezichtiging vindt plaats in kleine groepen.

 

Wist je dat?

Je uitzicht hebt op drie provincies als je op de vuurtoren staat?

Deel dit monument

Adres

Wijk 3-80, Urk

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 16:00
bekijk alle monumenten in
Urk
Instagram
Hashtag #