Monument

Vuurtoren Urk en anker

Adres

Wijk 3-80, Urk

Achtergrond informatie uitklap icoon

Urk was lange tijd van groot belang voor de scheepvaart op de Zuiderzee. Overdag gebruikten de schippers de kerktoren van Urk als baken. ‘s Nachts brandden de vissersvrouwen een kolenvuur aan de kust, in afwachting van de terugkeer van hun mannen. Het kolenvuur brandde te onregelmatig om echt betrouwbaar te zijn. Op last van de Staten van Holland werd in 1617 op Urk een vuurbaak gebouwd. Dit was een vierkante stenen toren met een kolenvuur.

Op last van de Staten van Holland werd in 1617 op Urk een vierkante stenen toren met een kolenvuur gebouwd. De huidige vuurtoren is gebouwd in 1844. De toren heeft een draailicht: de lamp staat stil en de lens draait. Een oriëntatiepunt, maar ook een licht dat waarschuwde voor een ondiepte voor de kust van Urk. Zo wordt zowel de pleziervaart als de professionele scheepvaart veilig langs Urk geleid.

Op Open Monumentendag 2022 is de vuurtoren van Urk alleen vanaf de buitenzijde te bezichtigen. Door onderhoudswerkzaamheden is de vuurtoren dit jaar niet opengesteld.

Achter de vuurtoren lig een anker uit 1615, die waarschijnlijk afkomstig is van de vloot van Michiel de Ruyter. Het anker is opgevist op 14 maart 1959, 40 mijl NW van IJmuiden. De schacht van het anker is maar liefs 5 meter lang, terwijl de armen met driehoekig uiteinde samen 3 meter breed zijn. Waar armen en schacht elkaar ontmoeten zijn de cijfers 1512 ingeslagen. Of dit het jaartal is, is niet helemaal zeker, alhoewel in de 16e eeuw er al grote drie- en zelfs viermast schepen werden gebouwd.

Wist je dat?

Je uitzicht hebt op drie provincies als je op de vuurtoren staat?

Deel dit monument

Adres

Wijk 3-80, Urk

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Vuurtoren
Bouwperiode:
1844
Huidige functie:
Vuurtoren
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Urk