Monument

Waag en chirurgijnskamer

Adres

Kaasmarkt 8, Enkhuizen

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het Waaggebouw in Enkhuizen is een van de weinige bewaard gebleven voorbeelden van de vroege renaissance in de noordelijke Nederlanden. Het weegmechanisme in de weeghal op de begane grond is nog aanwezig. Vanaf 1636 was op de verdieping de chirurgijnskamer gevestigd, tevens vergaderruimte en collegezaal voor het chirurgijnsgilde.

In de gebrandschilderde ramen van deze kamer zijn de namen en wapens aangebracht van de chirurgijns en doctoren die tussen 1639 en 1654 in Enkhuizen werkzaam waren.
Op de deuren van wandkast staan Hippocrates en Galenos, twee geneeskundigen uit de klassieke oudheid, afgebeeld met tussen hen in een geraamte. Erboven staat de spreuk ‘Morst ultima linea rerum’, de dood is de uiterste grens der dingen. Elders staat te lezen: ‘Honora medicum propter necessitatem’, eert de medicus om zijn onmisbaarheid.

De sfeer van geleerdheid, door dit soort elementen opgeroepen, wordt nog versterkt door de eikenhouten katheder, die tegen een van de wanden aan staat. Een deur naast die katheder geeft toegang tot het zweethok, een kamertje van 2 bij 2,5 meter waar examenkandidaten hun ondervraging zouden hebben afgewacht. De houten wanden zijn hier deels versierd met pilasters en schijndeurtjes en deels beschilderd met arabesken, vogels en tulpen.

Deel dit monument

Adres

Kaasmarkt 8, Enkhuizen

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Waaggebouw en chirurgijnskamer
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Enkhuizen
Instagram
Hashtag #OMDEnkhuizen2020