Monument

Waterstaatskerk

Adres

Hoofdweg 186, Bovensmilde

In het kort

  • Kijk voor het meest actuele programma op https://cultuurpodiumbovensmilde.nl/

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Waterstaatskerk is een Nederlands Hervormde kerk uit ongeveer 1869 en gebouwd in Waterstaatsstijl. Deze kerken werden in de periode 1824-1875 gebouwd met financiële steun van de landelijke overheid.

Het gebouw
Het gebouw kent neoclassicistische kenmerken, zoals de symmetrische bouw en het gebruik van frontons en kroonlijsten. De pastorie stamt uit 1862 en is eclectisch van stijl. Het éénklaviersorgel op het balkon is nog ouder. Deze is vermoedelijk in 1684 gebouwd voor de Waalse kerk in Kampen. In 1897 werd dit orgel in Bovensmilde geplaatst. In 1988 werd het gerestaureerd. Van de negen registers zijn er zes nog origineel en drie gereconstrueerd. Ook heeft het één klavier en een aangehangen pedaal.

Restauratie
In de afgelopen jaren is er ook hard gewerkt aan de restauratie en renovatie van het gebouw. Hierbij kwamen in 2017 bijzondere vloertegels uit 1869 aan het licht. Het waren handgemaakt, op hout gebakken tegels. Uniek in z’n soort. Na de renovatie heeft de pastorie een nieuwe bestemming gekregen als kantoorruimte. De kerk zelf krijgt na vele jaren haar oorspronkelijke functie weer terug, als kerkgebouw voor de Protestantse gemeente Bovensmilde. Daarnaast kan de kerk worden gebruik voor allerlei activiteiten op cultureel en sociaal maatschappelijk gebied.

Deel dit monument

Adres

Hoofdweg 186, Bovensmilde

In het kort

  • Kijk voor het meest actuele programma op https://cultuurpodiumbovensmilde.nl/

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Religieus gebouw
Bouwperiode:
1869
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Bovensmilde