Monument

Watertoren

Adres

Ceintuurbaan 401, Deventer

Achtergrond informatie uitklap icoon

In de zomer van 1849 heerste er een cholera-epidemie in Nederland, die begon in Zaandam. In dat jaar vielen 23.267 doden door deze uitdrogingsziekte, die ook wel ‘de blauwe dood’ werd genoemd. In 1855 ontdekte de arts John Snow in Londen dat de ziekte zich verspreidde via het drinkwater uit pompen in de buurt van een beerput die met cholera asiatica was besmet. Ook in Deventer legde men daarna een waterleiding aan in plaats van het gebruik van de vele pompen die door de binnenstad verspreid stonden. In 1892 bouwde men – ten behoeve van de waterdruk – een watertoren in neorenaissancestijl, van 43 meter hoogte. Van 130 meter diepte wordt hier zeer zuiver water opgepompt. Aan het begin waren er al meteen 848 aansluitingen.
De watertoren heeft een Intze-waterreservoir dat uitkraagt, waardoor een slanke toren mogelijk is. De onderbouw is van basaltblokken. Het reservoir heeft een puntdak met gedetailleerde dakkappellen en een koepelvormige lantaarn met daarop een windvaan in de vorm van een zeemeermin. Direct naast de toren staat een pompstation met het wapen van Deventer en een zuiveringsinstallatie. Sinds eind vorige eeuw is het geheel eigendom van waterleidingmaatschappij Vitens. De watertoren is gerestaureerd in de jaren negentig en de verschillende onderdelen zijn nog intact.

Activiteiten
Bezichtiging van de gehele watertoren, behalve van het naastgelegen zuiveringsgebouw.

Medewerkers geven een toelichting over de drinkwatervoorziening in Deventer, de waterwinning, het park en omgeving en de historie van de watertoren.

Kijk voor meer informatie ook op www.openmonumentendagdeventer.nl

Deel dit monument

Adres

Ceintuurbaan 401, Deventer

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Watertoren
Huidige functie:
Watertoren
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Deventer