Monument

Watertoren

Adres

Bergweg 24, Zeist

In het kort

  • Op zaterdag krijg je een kijkje in een uniek gebouw.
  • De familie Van Drie is persoonlijk aanwezig voor al je vragen.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De cholera-epidemie van 1866 maakt duidelijk hoe belangrijk schoon drinkwater is. Het zorgt voor de aanleg van waterleidingnetten en bijbehorende watertorens. De meeste watertorens hebben twee functies: ze bevatten een reservoir met schoon water én ze zorgen voor een permanente druk op het leidingnet, waardoor er altijd water uit de kraan komt mits gebouwen lager blijven dan de watertoren.

De watertoren van Zeist is gebouwd in 1896. De architectuur is vergelijkbaar met die van de torens in Utrecht (Lauwerhof) en Baarn en heeft kenmerken van de neorenaissance. Zie je in de toren de eerste steen met de volledige naam van de burgemeester naar wie de Patijnlaan is genoemd?

In 2011 wordt de watertoren verkocht aan de familie Van Drie van de gelijknamige rijschool er tegenover. Je bent vandaag welkom om het gebouw te bekijken. De familie Van Drie is persoonlijk aanwezig voor al je vragen. Het beklimmen van de toren is alléén mogelijk als de drukte dat toelaat. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de toren wordt op prijs gesteld.

Deel dit monument

Adres

Bergweg 24, Zeist

In het kort

  • Op zaterdag krijg je een kijkje in een uniek gebouw.
  • De familie Van Drie is persoonlijk aanwezig voor al je vragen.

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zeist