Monument

Watertoren

Adres

Noordhoek 7, Roelofarendsveen

Achtergrond informatie uitklap icoon

De watertoren in Roelofarendsveen is gebouwd in 1931 naar een ontwerp van architect Hendrik Sangster. De toren is 31,5 m hoog en heeft een waterreservoir van 150 m³. Door de enorme tulp op de gepleisterde gevels is de watertoren een opvallend herkenningspunt in de wijde omgeving van Roelofarendsveen.

Rond 2000 is de watertoren verbouwd naar de huidige vorm; op de begane grond is bloemenwinkel Rodewijk gevestigd en in het middelste gedeelte een woning gemaakt. De bovenste drie etages beslaan de voormalige waterbak van beton. In 2023 zal de woning en waterbak grotendeels worden verbouwd. De bewoners van de watertoren zullen in de voormalige waterbak gaan wonen en de woning grotendeels verbouwen tot een B&B.

Monumentendag 2022

Bezoekers zijn welkom bij de entree van de woning en kunnen met een lift naar de vijfde verdieping en middels een trap naar de zesde verdieping waar het balkon zich bevindt.

Weetjes

  • De vier tulpen aan de buitenkant zijn niet als promotie van de bloemenwinkel wat men vaak denkt, Roelofarendsveen staat bekend om zijn tulpen en daarom is de toren verrijkt met aan elke zijde een tulp. In 2022 zitten de karakteristieke tulpen dertig jaar op de toren.
  • De waterbak bevatte 150.000 liter water
  • De watertoren is oorspronkelijk een bakstenen toren maar is bedekt met zeer grof stucwerk dat van een afstand eruit ziet als beton.

Lees meer over het programma van de Open Monumentendagen in Kaag en Braassem op www.rondomkaagenbraassem.nl.

Deel dit monument

Adres

Noordhoek 7, Roelofarendsveen

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Watertoren
Architect:
Hendrik Sangster
Bouwperiode:
1931
Huidige functie:
Woonhuis - bloemenwinkel - in de nabije toekomst een bed and breakfast
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Roelofarendsveen