Monument

Havenboet van Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen

Adres

Havenkade 3a, Den Oever

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Sinds eind 2020 staat er in de Historische Hoek van de Vissershaven van Den Oever een gebouw op 1,80 meter hoge betonblokken. De Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW) is eigenaar van dit gebouw en ondersteunt daarmee de activiteiten die er rond de schepen uit de Historische Hoek plaatsvinden.

De Havenboet staat zo hoog boven de kade omdat die bij hoogwater en opstuwende wind regelmatig onderloopt. Op de betonblokken aan de rechterkant van het gebouw is aangegeven hoe hoog het water heeft gestaan tijdens de februari storm in 1953 waarbij in Zeeland de grote overstromingsramp plaatsvond.

Naast de activiteiten in het gebouw, organiseert de ONEW ook cursussen zoals:

– Cursus ‘Zeilen voor Landrotten’

Deze cursus is uitdrukkelijk niet bedoeld voor mensen die al zeilervaring hebben. Hij is wél bedoeld voor vrouwen of mannen die nauwelijks of geen zeilervaring hebben, voor jonge en enthousiaste mensen die willen leren zeilen of voor ouderen die zich afvragen of ze zich nog thuis zullen voelen op het water.

– Schipperscursus

Deze cursus is bestemd voor personen met (enige) zeilervaring die hun ervaring willen aanvullen zodat ze als verantwoordelijk schipper met een schip op weg kunnen. Omdat er gezeild wordt met de schepen uit de Historische Hoek is de cursus met name bestemd voor personen die met dergelijke schepen willen varen. Doordat de cursus vanuit de zoutwater haven Den Oever plaatsvindt wordt er ook veel aandacht besteed aan zeilen op het getij.

Het bestuur houdt zich aanbevolen voor andere en nieuwe initiatieven rond het gebruik van het gebouw.

Alle activiteiten die de ONEW ondersteunt worden door vrijwilligers verricht. De benodigden inkomsten worden verkregen uit giften.

Deel dit monument

Adres

Havenkade 3a, Den Oever

Achtergrondinformatie

Type monument:
Mobiel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Werkplaats & Ontmoetingsruimte
Bouwperiode:
eind 2020
bekijk alle monumenten in
Den Oever