Monument

Zeeuw Maritiem muZEEum

Za
1 activiteit
Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september is het muZEEum gratis toegankelijk van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Adres

Nieuwendijk 11, Vlissingen

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Het Zeeuws maritiem muZEEum is gevestigd in zeven panden aan de Vlissingse Nieuwendijk en de Nieuwstraat. Bij de restauratie en verbouwing tot museum in 2002 zijn deze panden samengevoegd tot één complex. In het hart van het museumcomplex staat het Lampsinshuis. Het oudste deel van het muZEEum is niet het Lampsinshuis maar de zijmuren van de pakhuizen aan de Nieuwstraat. De huizen die aan de Nieuwendijk werden gebouwd waren echte dijkwoningen. De kelder van deze huizen ligt meestal op het straatniveau van de achterlig­gende Nieuwstraat, terwijl de begane grond op straatniveau van de Nieuwendijk ligt. Al gauw krijgen deze woningen, aan de haven gelegen, een hogere status en worden bewoond door kooplieden.

Ook de rijke reder Cornelis Lampsins kocht in 1640 twee hui­zen aan de Nieuwendijk. In 1641 laat hij de beide panden grondig verbouwen. In plaats van een compleet nieuw gebouw neer te zetten maakte hij gebruik van bestaand muurwerk, funderingen en kelders. De begane grond kreeg over de volle breedte van de voorgevel een hal. Het achterhuis en vermoedelijk ook de spiltrap van het oorspronkelijke linker huis blijven intact. De kappen en zolders zijn bij de verbouwing in 1641 volledig vernieuwd. Voor de kappen en het torentje is eikenhout gebruikt, wat midden 17e eeuw – zeker in Zeeland – een schaars en duur materiaal was. Ook de voor­gevel was van een on-Zeeuwse status.

Op 31 mei 1824 koopt het Rijk het Lampsinshuis met de bijbe­horende pakhuizen aan de Nieuwstraat. Het gebouw wordt dan directeurswoning en kan­toor voor het Nederlandse Loodswezen. Deze functie heeft het tot 1981 behouden.

In 1830 worden de in oorsprong 16e-eeuwse pakhuizen aan de Nieuwstraat afgebroken en vervangen door de tegenwoordige pakhuizen. Het ontwerp komt zeker van de marine: het vertoont overeenkomsten met het grote Arsenaal aan de Vissershaven. Ook het gebruik van sloophout afkomstig van de scheepsbouw wijst hierop. Het uitgangspunt voor de restauratie van het Lampsinshuis in 2002 was het zoveel mogelijk teruggaan naar de oorspronkelijke structuur en de grote ruim­ten weer te laten spreken. Overal in het gebouw zijn de aangetroffen bouwsporen in het zicht gelaten. Met name in de kelders zijn allerlei resten uit de late 15de en 16de eeuw te zien. Dit is gecombineerd met een moderne museale vormgeving.

De architect is er in geslaagd oud en nieuw op een bijzondere manier te combineren. Dit maakt het muZEEum op veel manieren aantrekkelijk: inhoudelijk voor de maritieme geschiede­nis van Vlissingen, als gebouwencomplex voor de geschiedenis van de stad en als ontwerp een voorbeeld van hedendaagse architectuur in Vlissingen.

Deel dit monument

Adres

Nieuwendijk 11, Vlissingen

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Vlissingen
Instagram
Hashtag #