Monument

Zendstation Nozema

programma
Za
Voor een veilig bezoek met voldoende ruimte voor iedereen is het van belang vooraf te reserveren. Gebruik hiervoor de knop "Reserveren".

Adres

Biezendijk 3, Lopikerkapel

In het kort

 • Prachtig gebouw met cultuurhistorische waarde
 • Geschiedenis van draadloze communicatie
 • In de weidse landelijke omgeving herinneren feederhuisjes en tuiblokken aan de imposante zendmasten van weleer

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Praktische informatie

Contact: info@kunstencultuurlopik.nl en ‭(06) 51 98 20 65‬
U kunt starten tussen 11:00 en 16:00 uur. De locatie sluit om 17:00 uur
In de route zijn verschillende steile trappen opgenomen. Er zijn helaas geen faciliteiten voor rolstoelen

Achtergrond informatie uitklap icoon

Dit zendergebouw van de Binnenlandse Radio Omroep was jarenlang het Nederlandse radiohart. Hierin waren de middengolfzenders Hilversum 1 en Hilversum 2  gevestigd.

Het Zendstation, dat gebouwd is in opdracht van Nozema in 1939, is op zich al een bezichtiging waard. Het is ontworpen door ir. B.A. Verhey in Dudoktrant, het zogenaamde zakelijk expressionisme. Hierbij stonden functionaliteit en techniek voorop. Het interieur heeft veel van het oorspronkelijke karakter behouden. Opvallend zijn de prachtige entreehal, de natuurstenen trap met gegraveerde glasplaten, een muurschildering van Peter Alma, een prachtige directiekamer en diverse zalen met indrukwekkende hoge raampartijen.

In deze zalen zijn tijdens Open Monumentendag verschillende presentaties, tentoonstellingen of (zeer korte) film- en geluidsfragmenten. Natuurlijk wordt veel aandacht besteed aan de historische techniek van omroepzenders en de functie van het gebouw. Het Omroep Zender Museum brengt de oorspronkelijke Zenderzaal weer tot leven, met allerlei historische onderdelen die ooit in deze zaal werden gebruikt. Ook hoort u meer over het ontstaan van Nozema en de keuze van deze plek voor de oprichting van de zenders.  In de kelder vindt u een prachtige collectie vintage radiotoestellen die een beeld geven van de ontwikkeling daarvan en leert u over de rol van de radio in de presentatie “Leermoment en amusement”.

Historie van Lopikerkapel en Zevenhoven

De keuze van Nozema voor Lopikerkapel was zeer goed overwogen. Deze dag biedt een mooie gelegenheid om ook kennis te maken met de andere historie van dit gebied. Zo laat de werkgroep Archeologische Vondsten van Stichting Lopikerkapel zeer bijzondere Middeleeuwse gebruiksvoorwerpen zien, die zijn opgegraven bij de Hofstede te Vliet.  Het grootste deel van de ruim tien duizend vondsten bestond uit aardewerk, maar er is ook veel ijzerwerk en brons gevonden. Welk verhaal vertellen deze voorwerpen ons? Er is zeker veel te leren. Ook krijgt u inzicht in de restauratie van Huis te Vliet, dat vlakbij de Hofstede lag.

Een collectie foto’s uit de vorige eeuw, brengt de recentere historie van Lopikerkapel in beeld. Wie herkent u op deze foto’s?

Historisch boekje

Ze worden al een collectors item: de historische boekjes van Stichting Kunst en Cultuur Lopik. Ook dit jaar ontvangt u een gratis boekje met achtergronden van de onderwerpen die deze dag in de schijnwerpers staan.

Reserveren

Om te zorgen dat iedereen voldoende ruimte heeft om de vereiste afstand te bewaren en alles veilig, soepel en ontspannen verloopt, willen we het bezoek goed verspreiden over de dag. Daarom moet u een starttijdvak reserveren. Klik hiervoor op de knop “Reserveren” in de rechterkolom. Indien dit niet lukt kunt u telefonisch contact opnemen via ‭(06) 51 98 20 65‬‬.

Veilig bezoek en toegankelijkheid

Vanwege de Corona-maatregelen zal uw bezoek een “doorstroom”-karakter krijgen. Het gebouw is echter zodanig groot, dat u toch rustig rond kunt kijken en van de gebruikelijk ontspannen en gezellige sfeer kunt genieten.

 • Om een veilig bezoek mogelijk te maken is het in acht nemen van de bekende anderhalve meter afstand door een ieder van essentieel belang.
 • Uiteraard gelden alle andere basisregels ter voorkoming van de verspreiding van Corona.
 • Bent u verkouden of heeft u koorts of andere ziekteverschijnselen, dan kunt u helaas niet komen. We zien u dan graag weer bij een ander evenement.
 • Er is een vaste route met eenrichtingsverkeer.
 • Per ruimte is vastgesteld hoeveel personen zich hier tegelijkertijd kunnen bevinden
 • Het totale aantal bezoekers bepaalt hoe lang u overal kunt rondkijken. Bent u er op een rustig moment, dan zal dit wat langer zijn, dan op een druk moment.
 • U volgt te allen tijde de aanwijzingen van de vrijwilligers op (herkenbaar aan het groene hesje).
 • Bezoekers die behoren tot risicogroepen dienen extra voorzichtig te zijn en de maatregelen goed op te volgen.
 • Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en baseren ons op het Museumprotocol.
 • In de route is een aantal steile trappen opgenomen; houd daar rekening mee als u minder mobiel net. Helaas zijn er geen rolstoelvoorzieningen.

Samenwerking

Deze Open Monumentendag wordt georganiseerd door stichting Kunst en Cultuur Lopik in samenwerking met Het Zendstation, dat tevens onze gastheer is, stichting Omroep Zender Museum, werkgroep Archeologische Vondsten van stichting Lopikerkapel, met hulp van vele enthousiaste vrijwilligers, waaronder oud-medewerkers van Nozema.
Zie ook:  Comité Lopik.

 

Leermonument - Zenden en ontvangen

Dit monument betrof geen educatieve instelling maar het centrale middengolfzendstation van Nederland. Als je je realiseert welke rol de media spelen in informatieverstrekking, ontwikkeling en educatie, is dit zendergebouw van de Binnenlandse Radio Omroep zeker verbonden met het thema “Leermonument”. Als ondertitel geven we het thema mee: “Zenden en ontvangen”, in de lijn met het karakter van het gebouw, maar ook omdat het zenden en ontvangen, op welke manier dan ook, de bron is voor kennisoverdracht en leren.

Door de komst van de radio kregen brede groepen in de bevolking toegang tot informatie. Op een makkelijke en relatief goedkope manier was men verbonden met de actualiteit en verwierf men kennis en inzicht op een veel bredere schaal dan door de geprinte media gebeurde. Dit betrof allerlei maatschappelijke onderwerpen, kunst, cultuur en wetenschap. Radio verruimde de wereld voor de luisteraars en ontwikkelde hun kennis en inzicht.

Dit had ook grote invloed op het onderwijs. Waar eerst kennis alleen uit  studieboeken gehaald kon worden, konden via de radio veel meer mensen gewoon thuis bereikt worden. De radio werd in het onderwijs gebruikt ter verspreiding van informatie uit lesboeken, maar daarnaast werden politieke en sociale kwestie vanuit verschillende invalshoeken bediscussieerd. De luisteraars konden zo veel beter hun eigen mening vormen.

Wist je dat?

Dit zendgebouw tegenover de beroemde (op één na) grootste kerstboom van de wereld ligt?

Deel dit monument

Adres

Biezendijk 3, Lopikerkapel

In het kort

 • Prachtig gebouw met cultuurhistorische waarde
 • Geschiedenis van draadloze communicatie
 • In de weidse landelijke omgeving herinneren feederhuisjes en tuiblokken aan de imposante zendmasten van weleer

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Praktische informatie

Contact: info@kunstencultuurlopik.nl en ‭(06) 51 98 20 65‬
U kunt starten tussen 11:00 en 16:00 uur. De locatie sluit om 17:00 uur
In de route zijn verschillende steile trappen opgenomen. Er zijn helaas geen faciliteiten voor rolstoelen

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Zendstation radio middengolf
Architect:
Ir. B.A. Verheij
Bouwperiode:
1939
Huidige functie:
Evenementenlocatie en vergaderzalen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Lopikerkapel
Instagram
Hashtag #