Monument

Voormalig zendstation Radio Kootwijk

Programma
Za
1 activiteit
Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Adres

Radioweg 1, Radio Kootwijk

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark op de Veluwe bij Apeldoorn in één van de mooiste en meest uitgestrekte natuurgebieden van Nederland.

In de eerste helft van de 20e eeuw vormde het zendstation een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Met de bouw van het eclectische gebouw werd gestart in 1918.
Het pand is voor een groot deel gebaseerd op het zendstation van het Duitse Telefunken in Nauen en heeft kenmerken van de art deco/Amsterdamse school en het Duitse expressionisme. Architect Julius Maria Luthmann (1890-1973) ontwierp het gebouw en heeft zich laten inspireren door werk van de Finse architect Eliel Saarinen als ook door het beeld van een Egyptische sfinx. De bekendste bijnaam is de Kathedraal en is meerdere malen vergeleken met de Grote Kerk van Veere in Zeeland. In het oog springend is het geometrische patroon van de tegelvloer in de zenderzaal, waarin de architect bewust een foutje, een zogeheten handtekening, heeft verwerkt.

Tegenwoordig is Radio Kootwijk een evenementen- en vergaderlocatie met een totaal eigen karakter. De monumentale gebouwen die hier staan, hebben nieuwe functies gekregen waarbij het omringende landschap wordt gekoesterd en verder ontwikkeld.

De Theaterloods Radio Kootwijk
De theaterloods is de voormalige werkloods van het zendstation en het is als gemeentelijk monument verbouwd tot sfeervol theater. Tijdens de Open Monumentendag is die enkel van buiten te bezichtigen. Ontdek de diverse QR-codes rondom het gebouw en kom meer te weten over het verleden en de huidige invulling van het monument. We verklappen alvast dat het nu een kuuroord is voor werk, leven en liefde.

Duurzaam duurt het langst

Deel dit monument

Adres

Radioweg 1, Radio Kootwijk

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Zendstation
Bouwperiode:
1920
Huidige functie:
Evenement- en vergaderlocatie
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Radio Kootwijk