Monument

Voormalig zendstation Radio Kootwijk

Thema
Za
Zo

Adres

Radioweg 1, Apeldoorn / Radio Kootwijk

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 16:00
zo 15 sep. 11:00 - 16:00

Kom tijdens de Open Monumentendagen naar Radio Kootwijk en ontdek het bijzondere verhaal achter het wonderlijke en glorieuze bouwwerk, ontworpen door architect M.J. Luthman en in 1923 in gebruik genomen. Hij heeft zich bij de bouw laten inspireren door het beeld van een sfinx. De bekendste bijnaam van het gebouw is ‘de Kathedraal’. Beleef ook de cultuur van de bewoners van het naastgelegen dorp Radio Kootwijk.
Dit dorp was vroeger duidelijk geen gewoon dorp. Iedereen die er woonde werkte bij het zendstation. Het dorp Radio Kootwijk is dan ook onlosmakelijk verbonden met het zendstation. Geen winkels, geen kerk, geen kroeg, maar wel een enorme saamhorigheid en een bloeiend verenigingsleven.
De sfeer van toen is tijdens de Open Monumentendagen nog steeds bespeurbaar. Het dorp is een Rijksbeschermd dorpsgezicht. Staatsbosbeheer is sinds 2009 eigenaar van het voormalige zend-terrein. De monumentale gebouwen die hier staan, hebben nieuwe functies gekregen waarbij het omringende landschap wordt gekoesterd en verder ontwikkeld.

LET OP: Radio Kootwijk is gelegen in een autoluw en kwetsbaar natuurgebied en daarom niet rechtstreeks bereikbaar met de auto – wel met de fiets of de speciale gratis buslijn.
Kijk voor route, parkeren en laatste informatie op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Plekken van Plezier, rust, ruimte, cultuur, natuur, herinnering, bezinning, ambacht, techniek en meer

Tijdens de Open Monumentendagen vertellen gidsen in de zenderzaal over de geschiedenis van Radio Kootwijk en staan bewoners uit het dorp Radio Kootwijk met hun kraampjes in de nissen van het voormalige zendstation. Ook de catering voor de bezoekers zal verzorgd worden door dorpsbewoners.
Op het terrein kunt u ook een kijkje nemen in het atelier van kunstenaar Joost van Veldhuizen. Met zijn ontwerpen ‘Table Heel Groot’ en ‘Cradle Noach’ verwierf hij internationale bekendheid.

  • Bezichtiging hoofdgebouw. Kraampjes in de nissen van het zendstation
  • Atelier Joost van Veldhuizen geopend (VanJoost)
  • Catering verzorgd door dorpsbewoners

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Deel dit monument

Adres

Radioweg 1, Apeldoorn / Radio Kootwijk

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 16:00
zo 15 sep. 11:00 - 16:00
bekijk alle monumenten in
Apeldoorn / Radio Kootwijk
Instagram
Hashtag #