Mijn Monument

De Lichtenberg te Weert

“Ik krijg nog kippenvel, zo mooi dat het theater na al die jaren weer gebruikt werd.”

“Wederopbouwcomplex de Lichtenberg in Weert is voor mij heel bijzonder. Ik woonde al 15 jaar in Weert en had deze verborgen parel nog nooit gezien. In het groen verscholen, nauwelijks zichtbaar vanaf de openbare weg behalve de achterkant van een klein kapelletje, ligt een groot complex met, behalve dat kapelletje, een openluchttheater, een tennisbaan en een zwembad. De bijzondere architectuur is van architect Pierre Weegels en de geïntegreerde kunst van Harrie Martens.

Door omstandigheden was een groot deel niet onderhouden. We kregen de kans om met jongeren het theater schoon te maken. Een enorme klus, er lagen bladeren van tientallen jaren en onkruid groeide welig, maar zo de moeite waard. Zo werd theater weer provisorisch bruikbaar.”

Kippenvel

“Om de gemeenteraad te overtuigen dat dit complex behouden moet blijven werd een bezoek georganiseerd. De raad werd via een bospad naar de bovenzijde van de tribune geleid. Het uitzicht van daar af over het theater is majestueus. Bovendien gaven een accordeonist en een sopraan een kort optreden. Dat geluid, en dat van het daarop volgende applaus, vulde het theater. Ik krijg nog kippenvel, zo mooi dat het theater na al die jaren weer gebruikt werd.

Door vandalisme waren de glas-in-loodramen verloren gegaan en was de kunstzinnige deur verdwenen. Bij de restauratie is dit allemaal hersteld. Het complex is nu in particuliere handen overgegaan. Ik wacht met spanning op de plannen om het geheel weer nieuw leven in te blazen.”

Deel dit verhaal

Over de auteur

Joke Jongeling
Weert
[leaflet-map lat= lng= dragging=false zoomcontrol="0" attribution=0][leaflet-marker lat= lng= iconUrl="https://www.openmonumentendag.nl/wp-content/themes/generatepress_child/assets/frontend/images/marker-monument.png" iconSize="40,40" ]