Mijn Monument

Het Spanjaard gemaal in Borne

“Na mijn herontdekking van het gemaal heb ik de ‘Vrienden van het Spanjaard gemaal’ opgericht.”

“Spanjaard textielfabriek was een grote fabriek midden in Borne. Ten behoeve van het spoel- en verfproces werd in 1916 een buizenstelsel aangelegd om water van buiten Borne, via twee vijvers naar de fabriek te pompen. In de jaren 1970 werd de fabriek gesloten en gesloopt. Buiten Borne resteerde alleen nog het gemaal. Dit is het enige overgebleven gemaal in Nederland dat binding heeft met de textielindustrie, maar nu zonder functie.

Ik wist van het bestaan sinds mijn jeugd. Ongeveer drie jaar geleden kwam ik er toevallig weer langs. Toen zag ik dat het geheel, zowel het gebouw als de vijvers, overwoekerd waren door 40 jaar groen. Het gemaalgebouw is zwaar verwaarloosd, en dat heeft het geheel niet verdiend.”

Vrienden van het Spanjaard

“Na mijn herontdekking heb ik daarom de ‘Vrienden van het Spanjaard gemaal’ opgericht. Na het schoonmaken en snoeien van de omgeving van het gemaalgebouw is ons eerste doel het schoonmaken van de twee vijvers inclusief een ijsvogelwand en enkele eerste voorzieningen. En als er een pachtovereenkomst is met de eigenaar gaan we op zoek naar subsidies om het gemaalgebouw te restaureren.

Binnen kijken is helaas niet mogelijk; de oorspronkelijke deuren zijn jaren geleden vervangen door houten platen, en binnenin heeft men indertijd de twee pompen nogal ‘slordig’ verwijderd. Maar nu, ruim 40 jaren later, zet de ‘Stichting vrienden van het Spanjaard’ zich in om verder verval tegen te gaan.”

Beeld in slider: © Borne boeit

Deel dit verhaal

Over de auteur

Peter Welles
Borne

Over het monument

Spanjaardgemaal
Piepersveldweg ,
Bekijk monument
[leaflet-map lat= lng= dragging=false zoomcontrol="0" attribution=0][leaflet-marker lat= lng= iconUrl="https://www.openmonumentendag.nl/wp-content/themes/generatepress_child/assets/frontend/images/marker-monument.png" iconSize="40,40" ]