Ode aan onze vrijwilligers

Ode aan onze vrijwilligers

Zonder onze duizenden vrijwilligers is er geen Open Monumentendag, zonder hen blijven verhalen over ons cultureel erfgoed achter gesloten deuren. Myron Hamming, stadsdichter van Groningen, schreef speciaal voor alle vrijwilligers een spoken word als dank voor de tomeloze inzet.

Vanaf het podium van de Stadsschouwburg Groningen draagt Myron Hamming zijn spoken word voor. Voor wie het nog eens rustig wil nalezen hebben we de uitgeschreven tekst onder de video gezet.

Zoals ik al zei: het werk dat jullie verrichten en de waarde die het met zich meebrengt, je vindt het terug in de vragen en glimlach van de bezoeker.
In het rondneuzen, in het verbazen, in het door en door verwonderd zijn. 

Er ligt zoveel in vroeger dat de mens van nu kan verbluffen.
En jullie laten het zien, zorgen eigenhandig dat geen enkel verhaal haar klank verliest. Niet dooft in de tijd die volgde. 

Het gaat nog altijd om het herinneren en het delen.
De gebouwen die verhalen van eeuwenoud nog altijd behouden en beschermen. 

Lieve vrijwilliger, zonder jullie geen klank, zonder jullie geen herinnerd verhaal, en daarom bedanken we jullie bij deze. 

Want op deze dag, laten jullie Nederland zien, dat verhalen niet enkel in boeken te vinden zijn, maar dat je ze ziet langs de muren, hoort in krakend hout. 

Dat verhalen niet slechts in boeken te vinden zijn, maar dat je ze nog altijd kunt horen, in de stem van wie, ze nog altijd herinnert. 

-Myron Hamming