Nieuws

Open Monumentendag met ruim 850.000 bezoekers bijna als vanouds

Dit weekend bezochten naar schatting ruim 850.000 bezoekers de circa 4.000 opengestelde monumenten in Nederland tijdens de 35ste VriendenLoterij Open Monumentendag. In vergelijking met vorig jaar, toen 1.500 monumenten hun deuren fysiek of digitaal openden, voelde Open Monumentendag dit jaar weer als vanouds aan. 

Wij danken onze partners VriendenLoterij, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Restauratiefonds. En natuurlijk de duizenden vrijwilligers die zich dit weekend weer hebben ingezet om het publiek te laten zien hoe bijzonder het Nederlands cultureel erfgoed is. Zonder hen is er geen Open Monumentendag.

Dit jaar bood Open Monumentendag een mix van vrije inloop en reserveren. In totaal werkten honderden monumenten en activiteiten met vooraf reserveren. Verder volgde Open Monumentendag de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ‘92 en de Museumvereniging is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt.

Bezoekersaantallen
De meeste bezoekers kwamen naar Rotterdam (25.000), Breda (20.000), Den Haag (20.000), Leiden (20.000), Utrecht (20.000), Schouwen-Duiveland (13.000), Apeldoorn (12.000), Delft (10.000), Amsterdam (10.000), Westland (10.000), Weert (10.000), Groningen (9.500), Alkmaar (7.000), en Arnhem (6.000).

In Utrecht en omgeving was er veel animo voor het nieuwe UNESCO werelderfgoed: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er konden maar liefst negen forten van de Nieuwe Hollandse Waterline worden bezocht. In Rotterdam kwam veel publiek af op de fiets- en wandelroutes die je langs monumenten en plekken voerden die een relatie hebben met het koloniale verleden. In Den Haag pakten veel mensen de allerlaatste kans om de Eerste Kamer te bezoeken, die de komende jaren is gesloten in verband met de grootschalige renovatie van het Binnenhof. Zeer populair en compleet volgeboekt was het Teylershuis in Haarlem, het voormalige woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst. Dit pand opent pas in december officieel de deuren, maar was nu al voor een klein publiek te bezichtigen. In Amsterdam lag de focus op de buitengebieden en waren het voormalig Raadhuis in Ransdorp uit 1652, de begraafplaats Huis de Vraag in Sloten en Huize Frankendael in de Watergraafsmeer zeer geliefd.

Andere uitschieters waren het Charles Dickens Kabinet in Deventer, de historische bussen en boten tussen de historische plekken in de IJsseldorpen Nieuwerkerk-, Krimpen- en Ouderkerk aan den IJssel, Moordrecht en Gouderak en Landgoed Hackfort.

Open Monumentendag 2022
De volgende Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid.

Deel dit nieuws