Opening Open Monumentendag 2022

Livestream

Op donderdag 8 september vond de opening van Open Monumentendag plaats in de ENKA-fabriek in Ede! Het programma bestond o.a. uit de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs, de bekendmaking van het beiaardiersnummer voor dit jaar, een bijzondere dansvoorstelling van de studenten van ArtEZ en een muzikaal optreden van zangeres Jennie Lena. Heb je de opening gemist? Kijk hem dan vooral terug via onderstaande stream!

Officiële gedeelte

Tijdens het officiële gedeelte gaven Harald de Boer (directeur Nederland Monumentenland) en Kees-Jan Dosker (directeur Nationaal Restauratiefonds) samen het startsein door symbolisch, virtueel de groene sleutel om te draaien en de monumenten te openen.

Duurzaamheidsprijs

Tijdens de openingsavond is de winnaar van de Duurzaamheidsprijs 2022 bekend gemaakt. De Reusch in Schimmert won de 1e prijs, 2e werd Oldschool Hotel Winterswijk en op 3e  plaats eindigde Elevatorhuis Rotterdam. De winnaar ontving uit handen van Susan Lammers een glazen kunstwerk.  

Lied beiaardiers

Op zaterdag 10 september om 10.00 uur spelen de beiaardiers van Nederland allemaal hetzelfde lied. Dit als klinkende start van het weekend van Open Monumentendag. Dit jaar is er gekozen voor What a wonderful world van Louis Armstrong. De afgelopen periode kon iedereen stemmen op 3 geselecteerde nummers. Dit nummer won met het meeste aantal stemmen. Het nummer werd door Jennie Lena gezongen tijdens de feestelijke opening.