Nieuws

Persbericht: 34ste Corona editie van BankGiro Loterij Open Monumentendag door publiek omarmd

Amersfoort, 14 september 2020 – Stichting Nederland Monumentenland, organisator van de BankGiro Loterij Open Monumentendag, kijkt tevreden terug op een goed bezochte, zonnige Open Monumentendag. Er hing een ontspannen sfeer en het publiek hield zich aan de regels. Veel bezoekers waren blij dat de grootste culturele manifestatie van Nederland ‘anders dan anders’ doorging. Zo maakte men gretig gebruik van alle speciale fiets- en wandelroutes in de buitenlucht.

Dankzij een gift van het Fonds voor Cultuurparticipatie kon een reserveringssysteem worden aangeschaft. Dit zorgde voor locaties zonder wachtrijen. Door de enorme inzet van alle lokale comités, vrijwilligers en monumentenbeheerders, wordt teruggekeken op een succesvol weekend. Het aantal bezoekers nam ten opzichte van vorig jaar met ongeveer 50% af, maar dit aantal werd grotendeels gecompenseerd door een enorm aantal actieve bezoekers van de digitale programma’s. In het najaar worden aan de hand van de resultaten van het CVO-onderzoek de bezoekersaantallen gepresenteerd.

Online beleving en klassendag

De in korte tijd geproduceerde digitale programmering zorgde voor veel betrokkenheid. Gemeenten met een volledig digitaal aanbod kregen veel online belangstelling, zoals bijvoorbeeld Den Haag, met maar liefst 60 digitale openstellingen. Ook ’s Hertogenbosch trok met 6000 online kijkers veel publiek. Deze online programmering zal ook na dit weekend beschikbaar blijven. De digitale insteek zal naar verwachting een blijvend onderdeel zijn van volgende edities zodat ook mensen die er niet op uit kunnen, kunnen meegenieten van Open Monumentendag. Ook de jaarlijkse klassendag werd in veel steden, zoals Amsterdam en Woerden weer traditiegetrouw gehouden op de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag.

Voorlichtingscampagne geslaagd 

Dit jaar werd fors geïnvesteerd in voorlichting. Het publiek werd verzocht vooral een bezoek te plannen en Open Monumentendag lokaal te beleven. Voor zover bekend hebben hierdoor geen incidenten plaatsgevonden.

Verbindend evenement in tijden van afstand houden

Marlo Reeders, directeur Nederland Monumentenland uit haar bewondering: “Wij hebben enorm veel respect en bewondering voor een ieder die zich heeft ingezet om deze ‘Corona-editie’ überhaupt door te laten gaan, maar ook tot een succes te maken. Ondanks de anderhalvemeter maatregelen waren de organiserende comités en vrijwilligers zeer enthousiast om de verbinding weer op te zoeken met elkaar en hun liefde voor monumenten uit te dragen. Grote pluim ook naar het publiek die hier dankbaar gebruik van heeft gemaakt en op een fijne respectvolle manier hun interesse massaal toonde.”

Mede mogelijk gemaakt door:

De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt georganiseerd door Stichting Nederland Monumentenland en werd vorig jaar bezocht door 1,2 miljoen bezoekers. Deze grootste cultuurmanifestatie van Nederland heeft de BankGiro Loterij als hoofdsponsor en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Bekijk ook onze terugblik in beeld.

Deel dit nieuws