Nieuws

Persbericht – Digitaal startsein door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Amersfoort, 8 september 2020 – De lancering van de 34e BankGiro Loterij Open Monumentendag vindt dit jaar voor het eerst digitaal plaats. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven geeft op donderdagmiddag 10 september via een openingsfilm het startsein voor een weekend waarin meer dan 2500 monumenten hun deuren – fysiek of digitaal –  openen. De film is gemaakt in samenwerking met gastgemeente Stichtse Vecht en toont een aantal van haar mooiste monumenten. De feestelijke, landelijke opening had op Kasteel Nijenrode moeten plaatsvinden, maar vanwege de beperkte ruimte werd besloten voor een digitaal alternatief.

Openingsfilm

De kijker kan zich door de openingsfilm vergapen aan de mooie monumenten die de gemeente Stichste Vecht rijk is. Te voet, per boot en op de fiets bezoekt gastvrouw Juliette Jonker-Duynstee Fort Nieuwersluis, Goudestein en Kasteel Nijenrode. Als bevlogen ambassadeur van monumenten heeft ook dit jaar Prof. mr. Pieter van Vollenhoven de openingshandeling verricht. Daarbij steekt hij alle betrokken comités en vrijwilligers een hart onder de riem en legt hij het belang van het gebruik van de website uit aan de kijker. De openingsfilm is vanaf donderdag 10 september om 14:00 uur te zien op www.openmonumentendag.nl.

Stichtse Vecht

Gemeente Stichtse Vecht bestaat uit 12 kernen van de voormalige gemeentes Maarssen, Breukelen en Loenen aan de Vecht. Door het hart van de gemeente stroomt de Vecht waarlangs tientallen in de 17e eeuw gebouwde buitenplaatsen liggen. Veel wandelaars en fietsers genieten van de pittoreske kernen vol monumenten, het veenweidegebied, de Hollandse waterlinie en uitgestrekte veenplassen waar bijzondere vogels te spotten zijn.

Waardering van de minister

Marlo Reeders, directeur van organisator Stichting Nederland Monumentenland: “Het is vele comités gelukt om ondanks alle hindernissen van dit jaar de BankGiro Loterij Open Monumentendag te organiseren. Dat is niet ongemerkt voorbijgegaan. Zo heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, via een videoboodschap haar waardering uitgesproken aan alle betrokken comitéleden en vrijwilligers. Ik ben net al zij enorm trots en dankbaar dat het gelukt is.”

Plan je bezoek

Belangrijk is om dit jaar voorbereid op pad te gaan. Kijk op www.openmonumentendag.nl wat er in de buurt te doen is en reserveer waar nodig vooraf. De veiligheid van de bezoekers en betrokken vrijwilligers staat voorop. Wie geen fysiek programma in de nabije omgeving heeft of aan huis gebonden is, kan er via de website digitaal op uit.

Mede mogelijk gemaakt door:

De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt georganiseerd door Stichting Nederland Monumentenland en werd vorig jaar bezocht door 1,2 miljoen bezoekers. Deze grootste cultuurmanifestatie van Nederland heeft de BankGiro Loterij als hoofdsponsor en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie

 

 

 

Deel dit nieuws