Special Monumenten uit de Koude Oorlog

Drukbezochte Special over Koude Oorlog monumenten

Jarenlang is Europa in de greep geweest van een oorlog de nooit uitbrak: de Koude Oorlog. In de provincie Utrecht herinneren nog allerlei plekken aan deze fascinerende periode. Op 26 oktober organiseerde het landelijk projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de provincie Utrecht de Special ‘Monumenten uit de Koude Oorlog’. Honderden geïnteresseerden bezochten vier boeiende oorlogsmonumenten die normaal gesproken niet toegankelijk zijn!

Elst, Nieuwersluis, Utrecht en Soesterberg

Tussen Elst en Rhenen ligt mobilisatiecomplex Zwijnsbergen. Hier worden grote voorraden beheerd ten behoeve van een snelle mobilisatie in tijden van oorlogsdreiging: munitie, brandstof, uitrusting, wapens, medicijnen, voedsel en wagens. Dit complex is nog in vrijwel gave staat en wacht op een passende herbestemming. Tientallen jaren is de vliegbasis Soesterberg hermetisch afgesloten geweest van de buitenwereld. Hier zorgden de Amerikanen in NAVO-verband voor onze veiligheid. Na de overdracht van het terrein zijn veel herinneringen aan de Koude Oorlog verdwenen – maar wie goed kijkt, kan nog van alles ontdekken.

Lunet I is aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Na de Tweede Wereldoorlog wordt hier het landelijk commandocentrum van de Bescherming Bevolking ondergebracht. Mochten de Russen daadwerkelijk komen, dan worden vanuit Lunet I de vrijwilligers van de BB aangestuurd, tijdens en na de aanval. Tijdens de Koude Oorlog is een deel van het oude Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking. De bomvrije kazerne werd hiervoor ingrijpend veranderd, zo kwam er een sluizenstelsel van gasdichte deuren en een luchtverversingsinstallatie om medewerkers te beschermen tegen een atoomaanval.

Veel activiteiten

Voor al het publiek dat toestroomde was er van alles te beleven. Bij MOB-Zwijnsbergen lieten vrijwilligers van de vereniging Dienstplicht Koude Oorlog de bijzondere tijd van toen herleven met rondleidingen over het terrein. Op vliegbasis Soesterberg werd een speciale theatervoorstelling over succes, schuld, schaamte en verantwoordelijkheid opgevoerd in de Commandobunker, De Zaak Oppenheimer. Bij Fort Lunet I kon men genieten van een muzikaal (improvisatie)programma met muzikant Mieke van Dam. Onder begeleiding van een gids kon het publiek door Fort Nieuwersluis op ontdekkingstocht en daar de verrassend goed bewaard gebleven commandopost met slaap, eet- en werkplekken bekijken.

Meer informatie over het programma lees je in het programmaboekje.