Special Slag om de Schelde

Veel belangstelling voor Zeeuwse oorlogsmonumenten

Op zaterdag 26 oktober reisden honderden belangstellenden af naar de Zeeuwse gemeente Borsele. In deze gemeente hebben veel van de historische monumenten onder de gevolgen van de oorlog en de slag om de Schelde geleden of zijn daardoor zelfs verloren gegaan. Fort Ellewoutsdijk en de Berg van Troje openden hun deuren voor publiek tijdens de Special Slag om de Schelde.

Deze monumenten speelden een bijzondere rol gespeeld bij de bevrijding van de Zak van Zuid-Beveland. Fort Ellewoutsdijk ligt aan de zeedijk van de Schelde en de Berg van Troje aan de rand van het beschermd dorpsgezicht Borssele. Tijdens Special ‘Slag om de Schelde’ werd deze historische slag gevierd en kon het publiek de monumenten met eigen ogen ontdekken.

Bij beide monumenten kon men genieten van een uitgebreide rondleiding. Bij de hospitaalbunker van de Berg van Troje werd onder begeleiding van doedelzakspelers een herdenkingsplaat onthuld. Ook bij Fort Ellewoutsdijk was van alles te beleven: binnen een paar kazematten exposities waren exposities ingericht, Filmgetuigenissen Slag om de Schelde werd vertoond en kinderen konden een interactieve opdracht maken en daarna zelf een afbakbroodje roosteren boven het Vreugde Vuur. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag.

Meer over de Special lees je in het programmaboekje.