Special Slot Schaesberg

Zonnige Special in Limburg

Op zondag 13 oktober genoten in Landgraaf vele geïnteresseerden van een zonnige Open Monumentendag Special over de ruïne van het 16e-eeuwse renaissance-kasteel Slot Schaesberg en de bijbehorende 17e-eeuwse boerenhoeve. De komende decennia worden het slot en de hoeve op authentieke wijze herbouwd. De interesse voor oude ambachten herleeft op deze plek en bezoekers aan het landgoed kunnen van alles leren over de bouw van een kasteel. Het publiek kon tijdens de Special de boeiende herbestemming van deze historische plek ontdekken.

Rond het jaar 1411 liet Willem II van Retersbeek-Schaesberg in het Limburgse dal een burcht bouwen. In 1571 gebruikte Johan van Schaesberg de fundamenten hiervan voor de aanleg van een nieuw kasteel in renaissancestijl. De laatste uitbreiding van het slot vond plaats in 1650. In 1733 stierf het geslacht van Schaesberg uit en kwam het kasteel leeg te staan, waarna het niet meer bewoond is geweest. Het verval van het kasteel deed hiermee zijn intrede.

Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek inmiddels weer van harte welkom op het landgoed, door de herbestemming komt de geschiedenis weer tot leven. Het landgoed omvat een grote historische (moes)tuin waar het publiek kan rondwandelen. Het herbouwproject zal jonge vaklieden, studenten en vrijwilligers de gelegenheid bieden om zich te bekwamen in allerlei vakgebieden. Ook is er een maatschappelijk kader: het Slot zal werkervaringsplekken bieden voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een fysieke of mentale beperking. Kunsthistorisch is de herbouw van het kasteel van waarde omdat het een van de weinige Maaslandse renaissancebouwwerken van deze aard in Nederland was.

Het publiek kon tijdens deze Special genieten van meerdere activiteiten, zoals demonstraties houtbewerken, verhalen over de eeuwenoude dierenrassen op het landgoed, meer te weten komen over de historische (moes)tuin “Hof van Schaesberg” en ten slotte werden er rondleidingen over het terrein gegeven waarbij de vordering van het herbestemmingsproject werd besproken.

In het programmaboekje kun je meer lezen over deze Special.