Special Slot Schaesberg

Midden in Zuid-Limburg staat de ruïne van het 16e-eeuwse renaissance-kasteel Slot Schaesberg en de bijbehorende 17e-eeuwse boerenhoeve. De komende decennia worden het slot en de hoeve op authentieke wijze herbouwd. De interesse voor oude ambachten herleeft op deze plek en bezoekers aan het landgoed kunnen van alles leren over de bouw van een kasteel. Tijdens deze Special kan het publiek de boeiende herbestemming van deze historische plek ontdekken.

Rond het jaar 1411 liet Willem II van Retersbeek-Schaesberg in het Limburgse dal een burcht bouwen. In 1571 gebruikte Johan van Schaesberg de fundamenten hiervan voor de aanleg van een nieuw kasteel in renaissancestijl. De laatste uitbreiding van het slot vond plaats in 1650. In 1733 stierf het geslacht van Schaesberg uit en kwam het kasteel leeg te staan, waarna het niet meer bewoond is geweest. Het verval van het kasteel deed hiermee zijn intrede.

Na een lange periode van leegstand en verval is het publiek inmiddels weer van harte welkom op het landgoed, door de herbestemming komt de geschiedenis weer tot leven. Het landgoed omvat een grote historische (moes)tuin waar het publiek kan rondwandelen. Het herbouwproject zal jonge vaklieden, studenten en vrijwilligers de gelegenheid bieden om zich te bekwamen in allerlei vakgebieden. Ook is er een maatschappelijk kader: het Slot zal werkervaringsplekken bieden voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een fysieke of mentale beperking. Kunsthistorisch is de herbouw van het kasteel van waarde omdat het een van de weinige Maaslandse renaissancebouwwerken van deze aard in Nederland was.

OPENSTELLING

Publiek is van harte welkom om Landgoed Slot Schaesberg op zondag 13 oktober van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Adres: Slot Schaesberglaan 100, 6371 KZ Landgraaf

ACTIVITEITEN

Tijdens deze Special zijn er meerdere activiteiten op het terrein:

  • Demonstraties houtbewerken – Benieuwd hoe houtbewerken moet? Kijk naar de demonstratie en doe inspiratie op!
  • Ontdek het dierenrijk – Benieuwd welke dieren op dit landgoed leefden? In de historische kinderboerderij wordt vertelt over de eeuwenoude dierenrassen op het landgoed.
  • Hof van Schaesberg – Meer weten over de tuin van het landgoed? Geniet van de toelichting over de historische (moes)tuin “Hof van Schaesberg”.
  • Rondleidingen over het terrein – Weten hoe het herbestemmingsproject vordert en hoe de toekomst van het landgoed eruit ziet? Er lopen rondleiders over het terrein die u er alles over kunnen vertellen. Ook vindt u in het Bezoekerscentrum een film, een maquette en informatieborden die u meer vertellen over het landgoed.

PROGRAMMABOEKJE

In het programmaboekje kun je meer lezen over deze Special.