Thema inclusie

Thema 2021: Inclusie

Het landelijke thema van deze 35e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ of onderbelichte perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten.

De boodschap inclusie wordt uitgedragen door letterlijk grenzen te passeren en samen te werken met de Vlaamse Open Monumentendag.

Mijn monument is jouw monument
In aanloop naar Open Monumentendag delen we via de video en blogserie ‘Mijn monument is jouw monument’ bijzondere en diverse verhalen achter monumenten. Uiteenlopende mensen komen in beeld die vertellen over hun persoonlijke band met of herinnering aan een monument. De meeste van deze monumenten zijn open tijdens Open Monumentendag.