Open Monumentendag Special ‘Weert Van Hornestad’ 13 & 14 oktober in Weert


WEERT VAN HORNESTAD

Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober vindt de laatste Open Monumentendag Special van 2018 plaats: Weert Van Hornestad.

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat Philips van Montmorency, graaf Van Horne en heer van Weert, samen met zijn kompaan de graaf van Egmont werd onthoofd op de Markt in Brussel. Daarom is 2018 in Weert uitgeroepen tot Van Hornejaar. De onthoofding van beide edellieden veroorzaakte een schokgolf onder het volk, en zowel katholieken als calvinisten kwamen in opstand tegen het schrikbewind van de Spaanse koning Filips II. Deze opstand was een van de aanleidingen voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog: de strijd van de Lage Landen tegen de Spaanse overheersing. Deze oorlog veranderde de loop van de geschiedenis en leidde uiteindelijk tot de geboorte van Nederland.

De Van Hornes hadden een belangrijke invloed op de ontwikkeling van Weert als stad vanaf de 14e eeuw. Veel herinneringen daaraan zijn overal in Weert te zien. Tijdens de Special Weert Van Hornestad openen meerdere locaties hun deuren en geven het publiek de kans om de geschiedenis van Philips de Montmorency opnieuw te beleven. Let op: de bezoektijden wisselen per locatie. Zie hieronder een overzicht.

LOCATIES EN TIJDEN

  1. Paterskerk – Biest 43, Weert. Openstelling: zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur
  2. Franciscus Huis Weert – Biest 43A, Weert. Openstelling: zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur
  3. St-Martinuskerk – Markt 8, Weert. Openstelling: zaterdag van 09.30 tot 16.00 uur, zondag van 14.00 tot 16.00 uur
  4. Toren St-Martinuskerk – Markt, Weert. Openstelling: zaterdag van 11.00 tot 15.30 uur, zondag van 14.00 tot 15.30 uur
  5. De Oude Munt – Muntpromenade 7, Weert. Openstelling: zaterdag van 10.00 tot 23.30 uur, zondag van 16.30 tot 23.30 uur

ACTIVITEITEN

Activiteiten bij de Paterskerk:

>> Kampement Tijdens de Special Weert Van Hornestad wordt bij de Paterskerk aan de Biest een middeleeuws kampement opgeslagen. De ridders en ambachtslieden van ‘Rin ende Maes’ brengen de tijd van de graven tot leven. Er zijn diverse activiteiten: een smederij, een ridder te paard, middeleeuws koken, boogschieten en harnassen passen.

>> Wandeling stadsgidsen U kunt een wandeling maken onder leiding van stadsgidsen die van alles weten te vertellen over de geschiedenis van de Van Hornes en Weert. Startpunt: de Paterskerk, Biest 43, Weert. Tijdstippen: zaterdag om 11.00 uur, 11.30 uur en 12.00 uur, zondag om 13.00 uur. Deelname is gratis

>> Presentatie Op zondag om 14.30 uur worden in de Paterskerk de resultaten gepresenteerd van onderzoek met grondradar naar onder andere de Aldenborgh.

Activiteiten bij Huis Franciscus: 

>> Expositie In deze voormalige kerk zijn grote panelen te zie met afbeeldingen van documenten uit het Gemeentearchief van Weert. Deze hebben een directe band met de familie Van Horne.

>> Expositie ‘GRAAF in OPSTAND’ 14 oktober van 10.00 tot 17.00 uur

FOLDER

De folder met het volledige programma en meer achtergrondinformatie vindt u hier.

KAART

Downloads

Hier vindt u alle downloads die bij deze pagina horen, overzichtelijk bij elkaar.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »