Nieuws

Word Regiocoördinator (vrijwillig) voor Open Monumentendag

Regio Groningen | Regio Friesland | Regio Overijssel |Regio Drenthe | Regio Limburg | Regio Zeeland | Regio Zuid-Holland | Regio Noord-Holland en Flevoland

Uren flexibel (gemiddeld 8 uur per week)

Heb jij een passie voor erfgoed en in het bijzonder voor monumenten? Ben jij een mensenmens die graag netwerkt en verbindt? Ben je servicegericht en werk je nauwkeurig? Dan ben jij de kandidaat die wij zoeken! Om Open Monumentendag (OMD) nog beter op de kaart te zetten, is initiatiefnemer Nederland Monumentenland op zoek naar nieuwe collega’s die dé schakel willen zijn tussen de verschillende comités in de regio’s en de overkoepelende landelijke organisatie van OMD.

Wie zijn wij?
Wij zijn Nederland Monumentenland, een stichting met ANBI status die zich sterk maakt voor het behoud van Nederlandse monumenten. Dit doen wij door de monumenten te verbinden met het dagelijks leven van de Nederlander, om zo het draagvlak te vergroten. Door ontmoetingen tussen eigenaren, erfgoedprofessionals, publiek en monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Onderdeel van ons werk is de organisatie van het jaarlijks terugkerende OMD weekend. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door 300 lokale comités in het land, waar rond de 18.000 vrijwilligers werkzaam zijn. Comités zijn overkoepelende en ondersteunende organisaties die samen met plaatselijke historische verenigingen en andere cultuurhistorische- en erfgoedinstellingen een lokaal programma samenstellen voor hun stad of dorp.

Wat doen wij
Voor het OMD weekend ondersteunen wij de verschillende comités in het land met een landelijke website, de keuze van het jaarlijkse thema, het beschikbaar stellen van promotiemateriaal, de organisatie van startbijeenkomsten etc. Om deze ondersteuning te kunnen optimaliseren zijn wij op zoek naar regiocoördinatoren voor de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-holland en Flevoland.

Wat ga jij doen
Je bent de verbindende schakel tussen de landelijke organisatie van het OMD weekend (Nederland Monumentenland, standplaats Amersfoort) en de comités in jouw regio. Een aantal comités hebben het hele jaar door ondersteuning nodig, maar het grootste deel van de comités alleen tijdens of vlak voor het evenement (tweede weekend van september). De ondersteuning vindt plaats in de vorm van:

  • Jaarlijks contact leggen met het comité. Dit kan via een bezoek, telefonisch, online of per email.
  • Het actueel houden van de contactgegevens van jouw comités
  • Bekend zijn met de samenstelling en situatie binnen het comité
  • Comités helpen met inloggen en verwerken gegevens op de landelijke OMD website
  • Taaltechnisch controleren van aangeleverde stukken voor de landelijke OMD website
  • Oog hebben voor de “bijzondere verhalen” en deze terugkoppelen naar de manager Marketing en Communicatie ter promotie van het OMD weekend
  • Meedenken met het comité over de werving van vrijwilligers

Hoeveel tijd gaat het je kosten en wat is de vergoeding
Dit is afhankelijk van de grootte van de provincie en het aantal comités dat daar actief is. Ook is het mede-afhankelijk van jouw eigen inbreng, maar we verwachten dat je gemiddeld 8 uur in de week voor ons werkzaam bent, hoofdzakelijk in de maanden maart tot en met september.

We bieden je een vrijwilligers/onkostenvergoeding en de technische ondersteuning die je voor de uitvoering van de functie nodig hebt. Daarnaast krijg je in de beginperiode uiteraard extra ondersteuning voor de inhoudelijke invulling van de werkzaamheden. De maximale vrijwilligersvergoeding is op dit moment € 1.900 per jaar. Lees meer over vrijwilligersvergoedingen op de website van de Belastingdienst. Daarnaast word je onderdeel van een superleuk team en ben je welkom op al onze evenementen zoals het Nationaal Monumentencongres, de uitreiking van de Erfgoedvrijwilligersprijs en de Erfgoedbbq.

Wat vragen wij van jou
Wij vinden het belangrijk dat je toegankelijk, goed benaderbaar en prettig in de omgang bent. Tevens is het waardevol als je actief kunt luisteren; iemand je volle aandacht geven, belangstelling tonen, iemand de ruimte geven zijn verhaal te doen, vragen stellen, etc. Het is met name wezenlijk dat je weet wat er binnen een comité speelt en waar een comité behoefte aan heeft. Daarnaast vragen we enige kennis van Microsoft Office en is dat je in het bezit bent van rijbewijs B.

Enthousiast?
Ben je enthousiast geworden of wil je meer informatie? Bel of mail ons via onderstaande contactgegevens en vraag naar Willeke Coenen. Je kan ook het antwoordformulier invullen.

Deel dit nieuws