Activiteit

Open Monumentendag Zwolle

Za
Welkom op Open Monumentendag Zwolle!

Adres

Grote Markt 19, Zwolle

Tijd(en)

za 12 sep. 10:00 uur

Digitale Open Monumentendag Zwolle

Vanwege Corona is er een ander programma voor Open Monumentendag in Zwolle dan dat je gewend bent. Open Monumentendag verloopt dit jaar grotendeels digitaal. Zo kun je op verschillende manieren van Zwolle en de Zwolse monumenten genieten.

Zwolle

Een aantal monumenten, zoals de Academiehuis de Grote Kerk, het Dominicanenklooster, Kunstruimte Het Langhuis en Museum de Fundatie zijn regulier geopend. En op de Zwolse terrassen kun je natuurlijk genieten van het zicht op de prachtige Zwolse monumenten. Uiteraard houd je hierbij wel de Coronamaatregelen in acht.  Korte introductie op Zwolle en Open Monumentendag 2020.

Digitaal

Wil je diverse monumenten digitaal beleven? Dat kan! De bekende theatermaker Rob Bults heeft met Top Of The Hill en jonge verhalenvertellers van een aantal niet geopende monumenten prachtige verhaalvideo’s gemaakt.

Katerveersluis

Klokkenluidersgilde

Lutherse kerk

Statenzaal

RK Kerkhof

Groote Sociëteit

Hopmanshuis

Bijzondere plekken in Zwolle

Via de app `onzichtbaar Zwolle` en www.wandelroutezwolle.nl  vind je 15 video’s van bijzondere plekken in Zwolle. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Interieurs van 6 Zwolse monumenten

Van 6 topmonumenten kun je via 360° tours door het interieur lopen. Daarbij ontdek je allerlei informatie over het gebouw, de kelders en bijzondere interieuronderdelen. Ontdek zodoende het Hof van Ittersum, de Marnixschool, de Synagoge, Dominicanenkerk en -klooster en het Raadhuis, Meentehuis en Mosterthuis. Oliemolen de Passiebloem is zelfs in een 360º video te beleven terwijl de molenaars druk bezig zijn.

Schoolplaat

Het thema van Open Monumentendag is ‘leermonument’. Vroeger werden schoolplaten gebruikt om het verhaal van de schoolmeester te verduidelijken. In 2020 heeft graphic designer, visual artist en nachtburgemeester van Zwolle, Jeroen van Doornik een hedendaagse schoolplaat van Zwolle gemaakt. Een wannahave voor iedereen en voor kinderen is er PDFkleurplaatversie waarmee een mooie prijs kan worden gewonnen.

Minecraft

Tijdens het jaarlijks Monumenten-Minecrafttoernooi met als thema “Leermonument”, zijn veel mooie schoolgebouwen ontworpen. Het Minecrafttoernooi is een initiatief van Stadkamer en de gemeente Zwolle en wordt ondersteund door het Historisch Centrum Overijssel. De resultaten van de ontwerpen van de winnaar zijn in de volgende 360º graden films te beleven.

Oude Ambachtsschool gebouwd door Remco Meinen.

Finse school gebouwd door Sofia van Veen

Oude Ambachtsschool gebouwd door Jurre de Lange

Monumentenmagazine

Natuurlijk is er wel weer een PDFZwols Monumentenmagazine  dat in het teken staat van het landelijke thema ‘leermonument’, vertaald naar de Zwolse situatie. Het magazine was dit jaar gratis verkrijgbaar bij een aantal punten in de stad.

Tot volgend jaar

Volgend jaar is er hopelijk weer een ‘normale’ bijzondere Open Monumentendag Zwolle.

Graag tot dan!

 

Het hele programma is te vinden op onze website:

https://erfgoed.zwolle.nl/

Wist je dat?

Zwolle een stad is die rijk is aan monumenten.

Deel deze activiteit

Adres

Grote Markt 19, Zwolle

Tijd(en)

za 12 sep. 10:00 uur
bekijk alle activiteiten in
Zwolle
Instagram
Hashtag #