Open Monumentendag 2021

Comité Altena

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Altena en omgeving.

Leer de Monumenten van Altena kennen

Het thema van Open Monumentendag 2020 is ‘Leermonument’. Erfgoed Altena zet zich dit jaar in om de inwoners van Altena alle monumenten in de gemeente lees verder...

Het thema van Open Monumentendag 2020 is ‘Leermonument’. Erfgoed Altena zet zich dit jaar in om de inwoners van Altena alle monumenten in de gemeente te leren kennen. 

Vanwege de coronacrisis is Monumentendag dit jaar anders dan anders, omdat het ontvangen van grote groepen mensen in monumenten moeilijk is. Enkele grotere erfgoedlocaties in de regio zoals Fort Giessen, Fort Altena, Kasteel Dussen, de Martinuskerk en de RK kerk in vesting zijn wel geopend.

Verder kiest Erfgoed Altena voor digitale aandacht voor onze monumenten onder het motto ‘Leer de monumenten van Altena kennen’. Zo is in samenwerking met Streekarchief Langstraat Heusden en Altena een digitale webexpositie samengesteld, monumentenliefhebbers uit de streek vertellen daar waarom ze trots zijn op het erfgoed. De expositie is straks te zien op salha.nl

De gemeente Altena telt 225 rijksmonumenten en 133 gemeentelijke monumenten. Zo zijn er 99 boerderijen en molens rijksmonument; veertien kerken zijn aangewezen als rijksmonument en heeft Altena 41 verdedigingswerken als rijksmonument. Het enige archeologische rijksmonument in Altena is de motte in Almkerk. Een van de bekendste rijksmonumenten is Kasteel Dussen, het enige kasteel binnen de gemeentegrenzen van ons eiland. Bijzonder zijn ook de Forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die kans maken om te worden gekozen tot Werelderfgoed. Op de facebookpagina Monumenten van Altena wordt dagelijks een monument uitgelicht.

lees minder
Comité Altena op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen