Fotograaf: Beeldbank Stadsarchief
 
Open Monumentendag 2021

Comité Amsterdam

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Amsterdam en omgeving.

Open Monumentendag Amsterdam 2021 ‘Buiten Buurten’

Tijdens Open Monumentendag Amsterdam vieren we dit jaar dat de stad precies 100 jaar geleden 4 keer zo groot werd en het bevolkingsaantal in 1 lees verder...

Tijdens Open Monumentendag Amsterdam vieren we dit jaar dat de stad precies 100 jaar geleden 4 keer zo groot werd en het bevolkingsaantal in 1 keer toenam met 36.000 nieuwe Amsterdammers. Aanleiding van deze stadsuitbreiding was de sterke economische groei in de 19de eeuw. Hierdoor groeide ook het inwonersaantal van Amsterdam, dat zorgde voor een groot gebrek aan woonruimte. Als oplossing voor dit probleem, werden in 1921 vijf buurgemeentes geannexeerd door Amsterdam: Buiksloot, Nieuwendam, Ransdorp, Sloten, Watergraafsmeer en een groot gedeelte van Nieuwer-Amstel.

Tijdens de 35e editie van Open Monumentendag Amsterdam wijken we af van het centrum en ligt de focus op de geannexeerde gemeentes. Het thema voor dit jaar luidt: ‘Buiten Buurten’.

Om dit jaar extra speciaal te maken zijn voorafgaand aan het monumentenweekend vier kleine edities, de Open Monumentendag Buurtroutes. De Buurtroutes vinden plaats in een van de buurgemeentes. Op dit moment zijn de monumenten helaas nog niet toegankelijk, maar de fiets- en wandelroutes zijn een leuke en mooie manier om de buurgemeentes te leren kennen.

Zet de volgende data alvast in uw agenda:

  • mei: Nieuwer-Amstel
  • juni: Buiksloot, Nieuwendam en Ransdorp
  • juli: Sloten
  • augustus: Watergraafsmeer
  • zaterdag & zondag 11 & 12 september

Tot slot komen de hoogtepunten van de Buurtroutes terug tijdens Open Monumentendag Amsterdam op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021. Voor het bezoeken van monumenten in september is reserveren verplicht.

Heeft u eventuele vragen of opmerkingen dan zijn wij te bereiken via openmonumentendag@amsterdam.nl van Open Monumentendag. Wilt u al meer weten over de annexaties van 1921? Bezoek dan vooral de website annexaties1921.com.

We houden de richtlijnen i.v.m. covid-19 nauwlettend in de gaten, mochten er versoepelingen zijn, dan anticiperen we hierop en zullen het doorvoeren in de programmering. Houd daarom onze website en/of social-media in de gaten!

lees minder
Comité Amsterdam op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Amsterdam?

Het team bestaat dit jaar uit Caroline Bunnig, Laura Teerling, Danielle Klinkert, Amber Scheffers, Eise-Rhoode van Sitteren, Sam Hooghoudt, Stef Hopstaken & Daan van Lieshout.

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen