Open Monumentendag 2023

Comité Bodegraven-Reeuwijk

 
 

Comité Open Monumentendag Bodegraven-Reeuwijk

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is een hele diverse gemeente met een rijke geschiedenis. Zo vindt je bijvoorbeeld in het landschap het verhaal van ‘droge voeten houden’ lees verder...

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is een hele diverse gemeente met een rijke geschiedenis. Zo vindt je bijvoorbeeld in het landschap het verhaal van ‘droge voeten houden’ en ‘natte voeten krijgen’; dat gaat over onze molens die de omringende polders droogmalen en over de Reeuwijkse plassen, water dat na het winnen van veen ontstond. Verder vertelt de bebouwing in het weidegebied het verhaal van boerenkaas; een flink aantal kaasboerderijen in het Groene Hart liggen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. In de dorpskern Bodegraven vind je ook nog een aantal kaaspakhuizen. Een aantal is nog steeds in gebruik! En als schakel tussen heden en verleden is er nog steeds de jaarmarkt met een echte kaaskoningin!

Onze gemeente vertelt ook over belangrijke mijlpalen in de Nederlandse geschiedenis, over ca. 2000 jaar geleden, toen de Oude Rijn de noordelijke grens van het Romeinse rijk markeerde en er op de zuidoever een klein Castellum stond. En over het rampjaar van 1672, toen Franse troepen moordend en brandstichtend Bodegraven bijna met de grond gelijk maakte.

 

 

 

lees minder

Landelijk thema: Levend Erfgoed

De Open Monumentendag vindt in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk altijd plaats op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Dit jaar hebben wij weer een zo gevarieerd lees verder...

De Open Monumentendag vindt in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk altijd plaats op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Dit jaar hebben wij weer een zo gevarieerd mogelijk aanbod samengesteld, bestaande uit te bezoeken monumenten en leuke activiteiten die we, waar mogelijk laten aansluiten op het landelijke thema.

Ook voor kinderen zijn er activiteiten die leuk of spannend zijn om te doen en ze steken er al spelenderwijs toch iets van op!

Het programma is te vinden op deze website en zal daarnaast ook worden gepubliceerd in de ‘Kijk op Bodegraven-Reeuwijk’, de lokale krant die in Bodegraven-Reeuwijk, Hekendorp en Zwammerdam door de bus valt.

Namens het comité wensen wij u een interessante en vooral plezierige dag toe!

lees minder
Comité Bodegraven-Reeuwijk op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Bodegraven-Reeuwijk?

Het comité Open Monumentendag Bodegraven-Reeuwijk organiseert de Open Monumentendag op 9 september 2023 in de dorpen en gemeenschappen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Het bestuur van het comité Open Monumentendag Bodegraven-Reeuwijk bestaat uit 4 vrijwilligers; 3 uit Bodegraven en 1 uit Reeuwijk. De voorzitter is Ton van der Schans en de overige comitéleden zijn Eke Vos, Marjan Lamfers, Leendert Spijker.

Voor wandelingen met gids worden wij op de dag zelf ondersteund door gidsen van de Historische Kring Bodegraven.

 

Deelnemende plaatsen