Open Monumentendag 2021

Comité Driebergen-Rijsenburg

 
 

Open Monumentendag in Driebergen

De deuren van de monumenten kunnen dit jaar in het open monumentenweekend gelukkig weer wat wijder open dan vorig jaar. Maar check voor de zekerheid lees verder...

De deuren van de monumenten kunnen dit jaar in het open monumentenweekend gelukkig weer wat wijder open dan vorig jaar. Maar check voor de zekerheid voor de meest actuele informatie daarom www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel.

Het plaatselijk organiserende comité heeft voor Driebergen-Rijsenburg geprobeerd een programma
samen te stellen dat gevarieerd is en onder bijna alle omstandigheden kan doorgaan.

Hoogtepunt is de ‘multiculturele proeverij’ op het plein aan het begin van de Traaij: monumentaal en – aansluitend bij het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ – tegelijk persoonlijk en inclusief.
De moskeeën aan de Akkerweg zijn speciaal voor dit weekend geopend en ook op het terrein van Bartiméus kunt u weer een kijkje nemen in de Historische Theetuin aldaar.

We zijn blij met de inzet van de scouting die dit jaar letterlijk een aantal monumenten gaat oppoetsen,
waarnaast ze uiteraard meteen uitleg krijgen over die monumenten.
Daarnaast wordt er in samenwerking met één van de basisscholen op 10 september een klassendag gehouden.

Last but not least: op veel plaatsen zullen in de monumenten en bij buitenactiviteiten door het
Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug weer muziekoptredens worden verzorgd.

 

lees minder

Mijn monument is jouw monument

Open Monumenten Dagen 11 en 12 september 2021 ‘Mijn monument is jouw monument’ Een thema met de bedoeling om monumenten op een zo laagdrempelige manier lees verder...

Open Monumenten Dagen 11 en 12 september 2021

‘Mijn monument is jouw monument’

Een thema met de bedoeling om monumenten op een zo laagdrempelige manier te presenteren. Monumenten zijn er voor iedereen immers? Ook voor mensen met een beperking, voor Nederlanders met een andere etnische achtergrond, voor jong, oud, dik en dun.

Opening op zaterdag 11 september om 13.00uur

Vanouds in en rond het Museum Vroeger & Nu aan de Traaij. Er zal een korte kennisquiz gehouden worden onder leiding van burgemeester Frits Naafs.

Openingstijden in Driebergen-Rijsenburg: zaterdag en zondag 13.00 – 16.30 uur

Wij denken dat het Comité OMD Driebergen – Rijsenburg er in is geslaagd om op allerlei terreinen de inclusiviteit en laagdrempeligheid in het oog te houden. In het museum van ‘Vroeger en Nu’ is een tentoonstelling te zien en te horen over “Driebergen maakt muziek” en zijn er rondleidingen over de oude begraafplaats. Het Museum Militaire Traditie toont een expositie over vrouwen die in de verschillende legeronderdelen werkzaam waren en op diverse andere monumentale plekken zijn kleine tentoonstellingen ingericht die te maken hebben met het thema. De Cultuurhoek is ondertussen is een vaste waarde, in deze monumentale wagenschuur zullen de ambachtslieden die er hun onderkomen hebben rondleidingen verzorgen voor jong en oud. De toren van de kapel op Buitenplaats Broekbergen kan weer geluid en beklommen worden door de jeugd.

Bijzonder dit jaar is de openstelling van de Turkse- en Marokkaanse Moskeeën aan de Akkerweg en de openstelling van buitenplaats De Lindenhorst. Deze buitenplaats was jarenlang het hoofdgebouw van Youth for Christ en wordt nu door Ad Hoc beheerd. Een twintigtal ondernemers combineren een ‘open dag’ met Open Monumentendag om hun ‘kunsten’ te laten zien. Een unieke mogelijkheid om de moskeeën en de anders gesloten buitenplaats eens van binnen te bekijken en vragen te stellen aan de gastheren en vrouwen!

De openbare monumenten worden niet vergeten: jongeren van Scouting Driebergen, de Dr. Hermansgroep, zetten dit jaar hun beste beentje voor. Niet alleen omdat scouting in ons dorp al bijna 100 jaar bestaat, maar ook om de openbare monumenten een flinke sopbeurt te geven. Naast scouting viert ook Aurora een jubileum al 125 jaar, u zal daar zeker meer van horen!

Natuurlijk zal het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug ook dit jaar in diverse locaties een flinke noot meespelen. Muziek is van en voor iedereen. In de Grote Kerk is daarom weer een concert en in de Parklaankerk zal een bewoner van Bartiméus speciaal voor deze dagen op het orgel komen spelen. Muziek klinkt ook in de Theetuin van Bartiméus en op zondag vanuit Sparrendaal. Daar kunt u zelf een ronde maken, maar u kunt dat ook samen met een gids doen. Zondag vanaf 13uur kunt u zich daarvoor melden. Er kunnen 15 personen per keer mee en vol is echt vol.

Multiculturele Proeverij op het pleintje aan de Traaij  –  GAAT HELAAS NIET DOOR!!!

Op 24 augustus hebben wij vernomen dat wij geen vergunning krijgen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor dit evenement in verband met de coronamaatregelen.  De flyers waren al gedrukt, daarop kunnen wij dat niet meer verwijderen.  Heel jammer, we hopen volgend jaar wel een mooie Multiculturele Proeverij te kunnen organiseren.

Klassendag met de Uilenburcht

Leerlingen van de Uilenburcht gaan samen met ‘Marie de Marketentster’ een bezoek brengen aan het Museum Militaire Traditie. Voordat Marie en de leerlingen naar het museum gaan wordt er verzameld op het Kerkplein van Rijsenburg. Marie zal daar een en ander vertellen over haar tijd in het leger van Napoleon.

Klassendagen vinden altijd plaats op de vrijdag voor het weekend van de Open Monumentendagen.

Informatie

Voor meer informatie over de muziek en de monumenten, kijkt u gerust op: www.muziekfestival-uh.nl en www.openmonumentendag.nl bij de pagina Driebergen-Rijsenburg

 

lees minder
Comité Driebergen-Rijsenburg op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen
 
Instagram
Hashtag #OMD2021