Open Monumentendag 2023

Comité Driebergen-Rijsenburg

 
 

Open Monumentendag in Driebergen

Het thema van de VriendenLoterij Open Monumentendag 2022 staat in het teken van duurzaamheid. Wat betekent ’duurzaam’ eigenlijk? Een huis dat van het gas af lees verder...

Het thema van de VriendenLoterij Open Monumentendag 2022 staat in het teken van duurzaamheid. Wat betekent ’duurzaam’ eigenlijk? Een huis dat van het gas af is? Een buitenplaats die al 200 jaar bestaat? Dat het een monument is, zegt dat al iets over de duurzaamheid? Of is vooral belangrijk hoe we in en met monumenten nu omgaan met het oog op onze aarde, de natuur, ons voedsel? Kortom, bij het begrip ’duurzaam’ zijn vele voorbeelden te bedenken. Een ding is zeker: ’Duurzaam duurt het langst’.

Ook dit jaar zijn weer gemeentelijke en rijksmonumenten in Driebergen-Rijsenburg te bezoeken en te bewonderen. Dan zien we dat er vroeger al aandacht was voor duurzaamheid, bijvoorbeeld door lokaal gezond voedsel te verbouwen in de onlangs gerestaureerde kas van Kraaybeekerhof
of in de Historische Moestuin van Bartiméus.

Activiteiten:

  • Puzzeltocht: Speciale attractie dit jaar is de Traaij, waarover we een boekje met oude en nieuwe foto’s hebben gemaakt. Voor de jongste generatie is er een puzzeltocht. We zien vaak de etalages, maar vergeten te kijken naar de gevels erboven. Hoe zagen die gevels er vroeger uit?
  • Lezing: Het geld van de toekomst: duurzaam en volhoudbaar wonen. Interactieve lezing door Remko Zuidema, organisator van duurzaamheid en lid Duurzaamheidsraad Utrechtse Heuvelrug. Zaterdag 10 september, 16.00 uur in de Parklaankerk.
  • Lezing: Duurzaamheid. Door Marjolein Tiemens, lid van de netwerkgroep Schepping en Duurzaamheid van de landelijke Raad van Kerken. Zondag 14.30 in de Grote Kerk.

Op veel plaatsen zullen in de monumenten en bij buitenactiviteiten door het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug weer muziekoptredens worden verzorgd. Bij de opening van de Open Monumentendagen Driebergen-Rijsenburg op zaterdag 10 september 13:00 uur bij het poortgebouw van Vroeger en Nu voor het Heemstra-bankje zingt het close-harmony koor ’DieJazzPast’ op het thema duurzaamheid geïnspireerde liederen.

Iedereen welkom en mooie dagen toegewenst!

Namens het Comité Open Monumentendag Driebergen-Rijsenburg,
Tim Verhoef, voorzitter

lees minder
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Special
    De Open Monumentendag Special is een (regionale) variant van de Open Monumentendag. Net als bij de reguliere Open Monumentendag gaan...