Open Monumentendag 2023

Comité Enschede

 
 

Comité Enschede

Enschede biedt belangstellenden een afwisselend en boeiend programma op 9 en 10 september 2023. Het Comité Enschede heeft weer een volwaardig programma voor de Vriendenloterij lees verder...

Enschede biedt belangstellenden een afwisselend en boeiend programma op 9 en 10 september 2023. Het Comité Enschede heeft weer een volwaardig programma voor de Vriendenloterij Open Monumentendagen op de rol staan. Veel locaties doen mee en er is een keur aan activiteiten om aan deel te nemen. Gelet op het jaarthema “Levend Erfgoed” springt het “Lint van Verhalen” eruit dat langs de 10 perioden uit de Canon van Enschede voert. Net zo bijzonder is het “Lint van verbeelding” waar in het Stadhuis en  op vier andere locaties het verhaal van het monument levend wordt gemaakt door toneelspelers van Buitengewoon en de Theatermakerij.

De Theekoepel van Het Witte Huis doet weer mee. Een bijzondere en rustige plek voor een kop koffie of thee, vlakbij de binnenstad. Op een steenworp afstand ook van Ixta Noa, waar de medewerkers je graag vertellen over hun bezigheden. Een bijzondere nieuwe deelnemer is het Koetshuis Abraham Ledeboerpark met daarin de bijenstal. En wat te denken van de Burg Hohes Haus, vlak over de grens in Duitsland. Godshuizen van diverse gezindten openen als vanouds hun deuren. En natuurlijk openen ook de voormalige scholen Minkmaatstraat en de Volksparkschool weer hun deuren, die goede voorbeelden zijn van hergebruik van bestaande gebouwen. En zo is er nog veel meer bedacht wat een bezoek waard is, zoals beschreven bij de diverse monumenten en activiteiten. Hier willen we tot slot niet onvermeld laten dat we (groot)ouders met hun (klein)kinderen van harte uitnodigen om in te tekenen voor een stadswandeling met een gids. Dat kan zowel in het centrum als op de campus van Universiteit Twente.

Het mag duidelijk zijn dat we het thema van 2023 “Levend Erfgoed” in Enschede gevarieerd vorm geven. Er is veel te zien, te doen en te beleven! Klik hieronder eens door op het tabblad “Tegel”, open de diverse tegels door op de foto’s te klikken en stel je eigen route samen.
Let op! Het aantal tegels groeit nog steeds. Kijk dus geregeld terug om uw route uit te kunnen breiden.

 

lees minder
Comité Enschede op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Enschede?

Binnen de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker is een werkgroep van vrijwilligers actief die de organisatie van de Vriendenloterij Open Monumentendagen in Enschede verzorgt. Ook organiseert deze werkgroep de tweejaarlijkse Monumentenprijs Enschede, die in 2013 door de gemeente is ingesteld en die met ingang van 2021 is samengevoegd met de SHSEL Erfgoedprijs.

De gemeente is aangehaakt via een medewerker van het Monumentenloket, die participeert in de bezigheden van de werkgroep. Deze structuur staat garant voor een soepel contact met de gemeentelijke instanties. De organisatie van het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door een jaarlijks subsidiebedrag van gemeente Enschede.

De werkgroep bestaat uit de volgende personen:
Ton Völker   (voorzitter)
Matthijs Schaap   (secretaris)
Ellen Edens
Hein Jan Geerdink
John Middelhuis
Marlyn Everink
Nico Buurman
Annemarie Mascunan   (agendalid namens Gemeente Enschede)

De werkgroep is per e-mail bereikbaar via [email protected]

Wij zijn ANBI erkend

De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker houdt zich bezig met de cultuurhistorie van de gehele gemeente Enschede; daarin begrepen de omliggende dorpen Lonneker, Glanerbrug, Boekelo en Usselo, alle tot juli 1934 gelegen in de voormalige gemeente Lonneker. Het logo van de stichting bevat dan ook zowel het hekwerk uit het wapen van Enschede als een aanduiding voor de vijf marken van Lonneker.

De SHSEL is opgericht in 1968. De stichting kent 2.100 contribuanten/abonnees van het kwartaalblad ’n Sliepsteen, die in de praktijk worden gezien als leden van een vereniging. Een 60-tal ‘leden’ is actief in de verschillende commissies/werkgroepen.

Deelnemende plaatsen