Open Monumentendag 2022

Comité Enschede

 
 

Comité Enschede

Enschede biedt belangstellenden een afwisselend en boeiend programma op 10 en 11 september 2022. Het Comité Enschede heeft weer een volwaardig programma voor de Vriendenloterij lees verder...

Enschede biedt belangstellenden een afwisselend en boeiend programma op 10 en 11 september 2022. Het Comité Enschede heeft weer een volwaardig programma voor de Vriendenloterij Open Monumentendagen op de rol staan. Veel locaties doen mee en er is een keur aan activiteiten om aan deel te nemen. Gelet op het jaarthema “Duurzaamheid” oftewel “Duurzaam duurt het langst”, springt de Expo Monumenten Verduurzamen eruit met enkele lezingen.

De Selimiye moskee doet weer mee, nadat zij vorig jaar voor het eerst hun deuren openden op de Open Monumentendagen, terwijl ook de Synagoge weer te bezoeken is, net als enkele kerkgebouwen van diverse gezindten. Met een stadswandeling voor statushouders kleuren we diversiteit en inclusie extra in. En natuurlijk doen ook de voormalige scholen Minkmaatstraat en Volksparkschool weer mee, die goede voorbeelden zijn van hergebruik van bestaande gebouwen. En zo is er nog veel meer bedacht rond het jaarthema, zoals beschreven bij de diverse monumenten en activiteiten. Hier willen we tot slot niet onvermeld laten dat we (groot)ouders met hun (klein)kinderen van harte uitnodigen om in te tekenen voor een stadswandeling met een gids. Dat kan zowel in het centrum als in Roombeek en op de campus van Universiteit Twente.

Het mag duidelijk zijn dat we het thema van 2022 “Duurzaamheid” in Enschede gevarieerd vorm geven. Er is veel te zien, te doen en te beleven!

 

lees minder
Comité Enschede op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Enschede?

Binnen de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker is een werkgroep van vrijwilligers actief die de organisatie van de Vriendenloterij Open Monumentendagen in Enschede verzorgt. Ook organiseert deze werkgroep de tweejaarlijkse Monumentenprijs Enschede, die in 2013 door de gemeente is ingesteld en die met ingang van 2021 is samengevoegd met de SHSEL Erfgoedprijs.

De gemeente is aangehaakt via een medewerker van het Monumentenloket, die participeert in de bezigheden van de werkgroep. Deze structuur staat garant voor een soepel contact met de gemeentelijke instanties. De organisatie van het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door een jaarlijks subsidiebedrag van gemeente Enschede.

De werkgroep bestaat uit de volgende personen:
Ton Völker   (voorzitter)
Matthijs Schaap   (secretaris)
Ellen Edens
Hein Jan Geerdink
John Middelhuis
Marlyn Everink
Nico Buurman
Annemarie Mascunan   (agendalid namens Gemeente Enschede)

De werkgroep is per e-mail bereikbaar via [email protected]

Wij zijn ANBI erkend

De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker houdt zich bezig met de cultuurhistorie van de gehele gemeente Enschede; daarin begrepen de omliggende dorpen Lonneker, Glanerbrug, Boekelo en Usselo, alle tot juli 1934 gelegen in de voormalige gemeente Lonneker. Het logo van de stichting bevat dan ook zowel het hekwerk uit het wapen van Enschede als een aanduiding voor de vijf marken van Lonneker.

De SHSEL is opgericht in 1968. De stichting kent 2.100 contribuanten/abonnees van het kwartaalblad ’n Sliepsteen, die in de praktijk worden gezien als leden van een vereniging. Een 60-tal ‘leden’ is actief in de verschillende commissies/werkgroepen.

Deelnemende plaatsen