Fotograaf: Paul van Wijk
 
Open Monumentendag 2021

Comité Enschede

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Enschede en omgeving.

Comité Enschede

Enschede biedt belangstellenden een afwisselend en boeiend programma op 11 en 12 september 2021. Het Comité Enschede heeft na een beperkte jaargang 2020 weer een lees verder...

Enschede biedt belangstellenden een afwisselend en boeiend programma op 11 en 12 september 2021. Het Comité Enschede heeft na een beperkte jaargang 2020 weer een volwaardig programma voor de Open Monumentendagen op de rol staan. Veel locaties doen mee en er is een keur aan activiteiten om aan deel te nemen. Gelet op het jaarthema “Disse daagn steet de duur altied lös” oftewel “Mijn monument is jouw monument”, springt de deelname van de Selimiye moskee er uit. Zij openen voor het eerst hun deuren op de Open Monumentendagen, terwijl ook de Synagoge weer mee doet, net als enkele kerkgebouwen van diverse gezindten. Met een stadswandeling voor statushouders kleuren we het jaarthema met alle aandacht voor diversiteit en inclusie extra in. En natuurlijk doen ook de voormalige scholen Minkmaatstraat en Volksparkschool weer mee, die goede voorbeelden zijn van hergebruik van bestaande gebouwen. En zo is er nog veel meer bedacht rond het jaarthema, zoals beschreven bij de diverse monumenten en activiteiten. Hier willen we tot slot niet onvermeld laten dat we (groot)ouders met hun (klein)kinderen van harte uitnodigen om in te tekenen voor een stadswandeling met een gids. Dat kan zowel in het centrum als in Roombeek en op de campus van Universiteit Twente.

Het mag duidelijk zijn dat we het thema van 2021 “Mijn monument is jouw monument” in Enschede gevarieerd vorm geven. Er is veel te zien, te doen en te beleven!

 

lees minder
Comité Enschede op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Enschede?

Binnen de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker is een werkgroep van vrijwilligers actief die de organisatie van de Bankgiro Loterij Open Monumentendagen in Enschede verzorgt. Ook organiseert deze werkgroep de tweejaarlijkse Monumentenprijs Enschede, die in 2013 door de gemeente is ingesteld en die met ingang van dit jaar is samengevoegd met de SHSEL Erfgoedprijs. De gemeente is aangehaakt via een medewerker van het Monumentenloket die participeert in de bezigheden van de werkgroep. Deze structuur staat garant voor een soepel contact met de gemeentelijke instanties. De organisatie van het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door een jaarlijks subsidiebedrag van gemeente Enschede.

De werkgroep bestaat uit de volgende personen:
Paul van Wijk   (voorzitter)
Matthijs Schaap   (secretaris)
John Middelhuis
Ben Breteler
Nico Buurman
Hein Jan Geerdink
Annemarie Mascunan   (agendalid namens Gemeente Enschede)

De werkgroep is per e-mail bereikbaar via moetong@kpnmail.nl

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wij zijn ANBI erkend

De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker houdt zich bezig met de cultuurhistorie van de gehele gemeente Enschede; daarin begrepen de omliggende dorpen Lonneker, Glanerbrug, Boekelo en Usselo, alle tot juli 1934 gelegen in de voormalige gemeente Lonneker. Het logo van de stichting bevat dan ook zowel het hekwerk uit het wapen van Enschede als een aanduiding voor de vijf marken van Lonneker.

De SHSEL is opgericht in 1968. De stichting kent 2.100 contribuanten/abonnees van het kwartaalblad ’n Sliepsteen, die in de praktijk worden gezien als leden van een vereniging. Een 60-tal ‘leden’ is actief in de verschillende commissies/werkgroepen.

Deelnemende plaatsen