Open Monumentendag 2020

Comité Groningen

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Groningen en omgeving.

Open Monumentendag gemeente Groningen - zaterdag 12 september 2020

Open Monumentendag wordt iets anders dit jaar. De reden laat zich raden: Covid-19. Maar niet getreurd: maar liefst 35 monumenten zijn toch te bezoeken dankzij lees verder...

Open Monumentendag wordt iets anders dit jaar. De reden laat zich raden: Covid-19. Maar niet getreurd: maar liefst 35 monumenten zijn toch te bezoeken dankzij de betrokken eigenaren, beheerders en gebruikers. Alle deelnemende panden hebben maatregelen genomen om u veilig te kunnen ontvangen.

Het is raadzaam om vooraf even goed te kijken naar de mogelijkheden bij het monument dat u graag wilt bezoeken. Voor sommige monumenten en activiteiten moet u vooraf reserveren. De meeste panden nemen deel op zaterdag 12 september. Sommige panden zijn ook op zondag 13 september te bezoeken.

Geen informatiemarkt dit jaar & geen fysiek programmaboekje. Wel is er een informatiepunt op zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 in het Boter en Broodhuisje van de Martinikerk.

Naar Buiten! Gezond in de Stad.
Op deze Open Monumentendag in coronatijd leggen we een link met de actualiteit. Gezondheid en de stad Groningen hebben in de loop der eeuwen veel met elkaar te stellen gehad. Ziekte en gezondheid zijn dan ook al sinds jaar en dag onderdeel van de stadsplanning. Onze stad zit dan ook vol herinneringen aan die relatie: van riool en waterleiding tot ziekenhuizen, watertorens, gasthuizen en brouwerijen. Tijdens Open Monumentendag 2020 duiken we in deze rijke geschiedenis. Dat doen we met een bijzondere tour langs zestien (on)bekende plekken die samen het verhaal vertellen van ziekte en gezondheid in Groningen. Ga mee met een gids, doe de Gezond in de stad-audiotour of ga gewoon lekker zelf op stap en ontdek hoe ziekte en gezondheid het aanzien van onze stad hebben bepaald.

 

 

lees minder

Naar Buiten! Gezond in de stad

Naar Buiten! Op deze Open Monumentendag in coronatijd leggen we een link met de actualiteit. Gezondheid en de stad Groningen hebben in de loop der lees verder...

Naar Buiten!

Op deze Open Monumentendag in coronatijd leggen we een link met de actualiteit. Gezondheid en de stad Groningen hebben in de loop der eeuwen veel met elkaar te stellen gehad.

Doodziek worden de Groningers in 1826. Zeker tien procent van de Stadjers legt in dat jaar het loodje. De oorzaak? De Stormvloed van 1825. Die had op de ondergelopen landerijen rond de stad gezorgd voor een geweldige voedingsbodem voor de malariamug.

De Groninger ziekte van 1826 was zeker niet de eerste epidemie die Groningen trof. Cholera, tyfus en de pest: regelmatig was het raak. Ziekte en gezondheid zijn dan ook al sinds jaar en dag onderdeel van de stadsplanning. Onze stad zit dan ook vol herinneringen aan die relatie: van riool en waterleiding tot ziekenhuizen, watertorens, gasthuizen en brouwerijen.

Tijdens Open Monumentendag 2020 duiken we in deze rijke geschiedenis. Dat doen we met een bijzondere tour langs zestien (on)bekende plekken die samen het verhaal vertellen van ziekte en gezondheid in Groningen. Ga mee met een gids, doe de Gezond in de stad-audiotour of ga gewoon lekker zelf op stap en ontdek hoe ziekte en gezondheid het aanzien van onze stad hebben bepaald.

 

  1. Doe het zelftour: Naar buiten!

Ga je het liefst zelf op stap? In en rond de binnenstad staan tijdens Open Monumentendag 16 bordjes in de grond: een mini-tentoonstelling in de buitenlucht. Ze markeren plekken en gebouwen die elk wat vertellen over ziekte en gezondheid in Groningen. En de route? Die maak je zelf. Fietsen of wandelen: het kan allemaal.

Benieuwd waar alle bordjes staan? Bij het informatiepunt van Open Monumentendag of bij de Groningen Store in het Forum haal je een plattegrond. De bordjes staan er alleen tijdens Open Monumentendag. Ook wordt de plattegrond hier geplaatst: https://platformgras.nl/projecten/open-monumentendag-2020

 

  1. Anderhalvemetertours

Meer de diepte in? Drie deskundige gidsen nemen je mee langs die plekken in de stad die symbool staan voor de relatie tussen stad en gezondheid. Iedere gids kiest zijn of haar eigen route. Wat het precies wordt? Dat is een verrassing. Maar zeker is dat je na pakweg anderhalf uur weer ‘thuis’ bent.

Alle tours starten bij het OMD-informatiepunt bij het Boter en Broodhuisje van de Martinikerk. We houden de groepjes klein zodat iedereen alles goed mee kan krijgen en we goed anderhalve meter afstand kunnen houden.  Één tour gaat te voet, de andere twee gaan per fiets. Vertrek is om 11:00 uur en om 14:00 uur.

Wil je mee? Stuur een mail naar omd@platformgras.nl met het gewenste tijdstip en of je liever gaat wandelen of fietsen.  Het maximaal aantal deelnemers per tour is 10.

 

  1. Audiotour: Gezond in Groningen

Speciaal voor Open Monumentendag maakten we een audiotour. Download de tour, doe je oordopjes in of zet je koptelefoon op en hoor van alles over de relatie tussen ziekte, gezondheid en de stad. Dat kan wanneer je maar wilt!

De audiotour is binnenkort te downloaden, het is handig als je daarvoor nu vast de app Spacetime Layers downloadt. Daarin vind je zaterdag de audiotour via een QR-code op de bordjes bij de monumenten.

lees minder
Comité Groningen op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Groningen?

De coördinatie van Open Monumentendag in de gemeente Groningen ligt bij Esdert Glazenburg van de gemeente Groningen. Comité Groningen werkt samen met Comité Haren, Comité Ten Boer en Platform GRAS.

  • Comité Haren: Open Monumentendag in de vm. gemeente Haren wordt al jarenlang georganiseerd door Harense Historische Kring Old Go.
  • Comité Ten Boer: Het programma in de vm. gemeente Ten Boer wordt samengesteld door mevr. Smit uit Garmerwolde.
Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen

Groningen, Haren, Garmerwolde, Leegkerk, Middelbert, Noorddijk, Noorderhoogebrug, Thesinge, Wittewierum, Woltersum.

 
Instagram
Hashtag #OMDGroningen