Open Monumentendag 2024

Comité Groningen

 
 

Open Monumentendag gemeente Groningen - zaterdag 9 en zondag 10 september 2023

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Levend erfgoed’.  Onder dit type erfgoed vallen gewoonten, gebruiken, sociale praktijken, feesten en ambachten. Denk lees verder...

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is ‘Levend erfgoed’.  Onder dit type erfgoed vallen gewoonten, gebruiken, sociale praktijken, feesten en ambachten. Denk bijvoorbeeld aan de Groninger taal, volksverhalen en typische Groninger eet- en drinkgewoonten als de welbekende eierbal en ranja, en de jaarlijkse viering van het Groningens Ontzet. Daarnaast vallen ook beschermde dieren- en plantenrassen onder levend erfgoed, waaronder de Groninger Blaarkop en mollebonen.

Anders dan de tastbare stenen van een monument, is levend erfgoed voortdurend in beweging en verandert het mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar. Deze tradities, gebruiken en ambachten zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag.  Op 9 en 10 september barsten de monumenten in de gemeente Groningen uit hun voegen van levendigheid!

Veel programmaonderdelen hebben te maken met de Groninger taal of volksverhalen, maar soms hebben ze ook een heel ander thema. Dat is het mooie aan een breed thema als levend erfgoed: er is voor ieder wat wils! Bezoek een gratis flitslezing, mini-concert, voordracht of broescursus. Of neem een kijkje bij een tijdelijke tentoonstelling, luister naar verhalenvertellers of maak een volksverhalenwandeling onder begeleiding van een expert.


Foutief in de folder / Wijzigingen in het programma

  • !! Het Werkmanhuis neemt vanwege familieomstandigheden NIET deel aan Open Monumentendag !!
  • De Broescursus Grunnegs van zaterdag 9 september (11.00) vindt plaats in de Franciscuskerk en NIET in de Sint Jozefkerk
  • De Flitslezing Historische Blauwdrukken voor Jong en Oud in het Museum aan de A vindt  alleen plaats om 13.30 (en niet om 14.00).
  • Luna Hamelink treedt op zaterdag 9 september om 15.00 op bij de Noordermolen.
lees minder
Wie is Comité Groningen?

De coördinatie van Open Monumentendag in de gemeente Groningen ligt bij Comité Groningen. Comité Groningen bestaat uit afgevaardigden van de gemeente Groningen, de Groninger Archieven, het Museum aan de A, Comité Open Monumentendag Ten Boer, de Stichting Oude Groninger Kerken en de Harense Historische Kring Old Go.

Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Klassendag
    Ontdek onze vernieuwde Open Monumenten Klassendag! Het lesmateriaal de klassendag, met o.a. een 3D wereld, kun je op elk moment...