Open Monumentendag 2019

Comité Groningen

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Groningen en omgeving.

Comité gemeente Groningen

Het programma is ook te vinden op http://erfgoed.groningen.nl/openmonumentendag. De programmafolder is af te halen bij de VVV op de Grote Markt, bij de Openbare Bibliotheek lees verder...

Het programma is ook te vinden op http://erfgoed.groningen.nl/openmonumentendag. De programmafolder is af te halen bij de VVV op de Grote Markt, bij de Openbare Bibliotheek in de Oude Boteringestraat en bij het gemeentelijke Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1 te Groningen en bovendien bij het vm. gemeentehuis van de gemeente Ten Boer.

Digitale kaart Open Monumentendag gemeente Groningen: Digitale kaart Open Monumentendag gemeente Groningen

lees minder

Plekken van plezier

Op Open Monumentendag in de gemeente Groningen zijn dit jaar 60 monumenten te bezichtigen. De trotse eigenaren, beheerders en gebruikers van deze panden staan voor lees verder...

Op Open Monumentendag in de gemeente Groningen zijn dit jaar 60 monumenten te bezichtigen. De trotse eigenaren, beheerders en gebruikers van deze panden staan voor u klaar om u te vertellen over korte of lange geschiedenis van ‘hun’ pand, over het hedendaagse gebruik en over wat hun monument zo speciaal maakt.

Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Plekken van Plezier’. In dit kader is zwembad De Papiermolen geopend en maakt u tijdens een rondgang niet alleen kennis met het zwembad, maar ook met de voormalige papiermolen en hier hier omheen ontstane buurtschapje en haar bewoners.

De Dorpskerk in Haren speelt een centrale rol tijdens de Open Monumentendag in Haren met o.a. twee themalezingen en een nostalgische mini-kinderkerkmis. In Groningen doet Huize Tavenier mee en zijn Humanitas en de vm. apotheek in de Oude Ebbingestraat nieuwe deelnemers. Geheel passend bij het thema kunt u een kijkje nemen bij de herbestemming van het Noorderbad. In Garmerwolde kunt u een wandeling maken door het Garmerwolde van 1834 en een kijkje nemen bij de voormalig melkfabriek.

Buurtschap de Papiermolen komt weer tot leven
Toen openluchtzwembad De Papiermolen in de jaren ’50 werd aangelegd, werd daarvoor een bijzonder buurtschapje van de kaart geveegd. Hoe zag dat eruit? Tijdens Open Monumentendag komt het buurtschap weer tot leven. In het zwembad maak je een rondgang langs de baden en over de zonneweide, waar je een beeld krijgt van het buurtje. Historische foto’s op groot formaat en een kleine tentoonstelling met maquettes brengen het voor even tot leven.

De expositie besteedt aandacht aan het monumentale zwembad met de recent gerestaureerde schilderingen op de tribune, de 18e-eeuwse papiermolen en natuurlijk het hier omheen ontstane buurtschapje. De rondgang eindigt met het beklimmen van de kenmerkende hellingbaan die vroeger naar de kleedkamers in het hoofdgebouw leidde. Ook de kelders van het zwembad, waar de originele én nog werkende bezink- en filterbakken staan, zijn eenmalig toegankelijk.

Routegids ‘Omwegen’
De voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer vormen sinds 1 januari de nieuwe gemeente Groningen. Het gidsje ‘Omwegen’ leidt je aan de hand van vier fietsroutes door alle (voormalige) kernen van de nieuwe gemeente. Fiets door de vm. gemeente Ten Boer of Haren, of pak de hele gemeente in één keer mee. Door niet steeds de snelste weg te nemen toont het boekje je het landschap, de cultuur en de bijzondere gebouwen in onze gemeente. De routegids is op Open Monumentendag verkrijgbaar in de Martinikerk.

Centraal Informatiepunt Open Monumentendag
De Martinikerk is het Centraal Informatiepunt van Open Monumentendag in de gemeente Groningen. Kom langs voor een programmafolder!

lees minder
Comité Groningen op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Groningen?

Comité Groningen: De centrale organisatie van Open Monumentendag in de gemeente Groningen ligt bij dhr. Esdert Glazenburg van de vakgroep Erfgoed van de gemeente Groningen. Comité Groningen werkt samen met Comité Haren, Comité Ten Boer en Platform GRAS.

Comité Haren: Open Monumentendag in de vm. gemeente Haren wordt al jarenlang georganiseerd door Harense Historische Kring Old Go.

Comité Ten Boer: Het programma in de vm. gemeente Ten Boer wordt samengesteld door mevr. Smit uit Garmerwolde.

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen

Groningen, Haren, Ten Boer, Dorkwerd, Garmerwolde, Glimmen, Leegkerk, Lellens, Middelbert, Noorddijk, Noorderhoogebrug, Noordlaren, Thesinge, Vierverlaten, Woltersum.

 
Instagram
Hashtag #OMDGroningen19