Open Monumentendag 2023

Comité Kaag en Braassem

 
 

Open Monumentendag Kaag en Braassem

De Elfdorpentocht Op de fiets leiden we onze bezoekers met een Elfdorpentocht op een duurzame manier langs de monumenten. Een verbindingstocht: de elf kernen van lees verder...

De Elfdorpentocht

Op de fiets leiden we onze bezoekers met een Elfdorpentocht op een duurzame manier langs de monumenten. Een verbindingstocht: de elf kernen van Kaag en Braassem zijn door de route met elkaar verbonden. Hoe leuk is het dat er in elke kern iets te zien is? Meer over de Elfdorpentocht is hier te vinden.

Het programma inclusief compleet overzicht deelnemende monumenten is ook te vinden op www.rondomkaagenbraassem.nl.

 

Routes uit 2020/2021

In 2020 en 2021 ontwikkelde de organisatie fiets- en wandeltochten langs de monumenten, waardoor iedereen, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, monumenten kon bekijken. Van buiten en soms van binnen. Die routes zijn hier te vinden.

Thuis monumenten bekijken?

Dan zijn de volgende documentaires een aanrader:

  • Vroeger waren er veel (spook)verhalen over molens, duivels en molen en zwarte katten en molens. En dan is er ook nog de molentaal. Alice de Wit van de Blauwemolen in Rijpwetering legt uit hoe dit werkt.
  • Wist je dat de molentweegang Kalkmolen en Doesmolen in Hoogmade afhankelijk van elkaar zijn om goed te kunnen werken? Molenaars Arie Driesprong en Rinus Schutten vertellen erover!
  • Benieuwd hoe een molen er nou precies van binnen uit ziet? En met welke technieken er soms honderden jaren geleden al bedacht werden om de molens (nu nog steeds) werkend te houden? Molenaar Pieter den Haan van de Veendermolen in Roelofarendsveen legt je dat piekfijn uit.
lees minder
Wie is Comité Kaag en Braassem?

Kaag en Braassem Promotie is organisatie voor gebiedspromotie met als doel de gemeente Kaag en Braassem en haar regio op de kaart zetten voor bewoners, toeristen en recreanten. Meer mensen moeten het gebied weten te vinden. Voor de activiteiten is een vast team werkzaam. De organisatie is o.a. actief met de lokale edities van Open Monumentendag en Nationale Molendag.

Beleef het verhaal
Proef echte boerenkaas. Vaar over de Kagerplassen en het Braassemermeer. Bekijk molens, kerken en monumenten. Geniet op een van de vele terrassen. Maar ontdek vooral de bijbehorende verhalen, die van uw bezoek een bijzondere ervaring maken.

 

Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Special
    De Open Monumentendag Special is een (regionale) variant van de Open Monumentendag. Net als bij de reguliere Open Monumentendag gaan...